Aflați rețete de prin Berzovia, județul Caraș-Severin, unde o găsim pe tușa Grațiana care are peste 70 de ani, măistoriță mare, pricepută și cunoscătoare de mâncăruri bănățene, pe care le-a învățat de la soacră, de copilă, de când s-a măritat.
Casa dodei Gratiana Știopu din Berzovia, judetul Caraş-Severin, este construită pe zidurile unui castru roman. Desi sunt zeci de ani de când locuiește în localitate, nu există dată în care, când bagă plugul în grădină să nu scoată la suprafață câte o cărămidă romană. Are peste 70 de ani si nici prin cap nu-i trece să se lase de treabă. Si totu-i dichisit și bine îngrijit de parcă ar avea nenumărate ajutoare. Din producția de anul ăsta, luăm și noi una-alta ca să facem „o mâncare vitaminizantă, plină de verdețuri care dau putere si longevitate”, râde doda Grațiana.
Dar mai întâi, plămădim aluaturi pentru colaci copți în dobă și pentru crofne babane pulfărite cu zahăr pudră, apoi mergem în grădină să culegem grințaicuri pentru o mâncare de primăvară cu ouă proaspete din cuibar. Condimentăm rețetele cu poveștile despre casa bătrânească mai veche de 200 de ani, care a fost construită pe zidurile unui castru roman. Și coborâm tocmai până în pivniță să vă convingem că tot ce zicem e real.
Emisiune realizată de TVR Timișoara.
Revedeți această ediție a emisiunii „România... în bucate” marți, 9 septembrie, de la ora 14.35, pe TVR Internațional.
***
Prezintă: Dan Liuț
Realizator: Veronica Mihoc
Sursa foto: captură din emisiune