loader
Foto

Mănăstirea Lainici - Gorj

La granița dintre nordul Olteniei și sudul Ardealului, printre munți și văi , se ridică una dintre cele mai vechi , frumoase și cunoscute așezări monahale din România: Mânăstirea Lainici. Istoria acesteia, ctitorii şi sfinţii care au slujit-o, atrag an de an credincioşi de peste tot, în căutarea harului sfânt sau a unor clipe de reculegere şi linişte sufletească.

 

Numele mănăstirii este de origine greacă și s-ar putea traduce ca „trecătoare prin munții de piatră", sau poate că numele unui trib geto-dacic al lailor a fost preluat și așa s-a transformat în Lainici.

De numele Sfântului Nicodim de la Tismana se leagă și înfăptuirea Mânăstirii Lainici. În căutarea locurilor potrivite sihăstriei, a ajuns în Valea Jiului, unde a ridicat un schit din lemn. Se întâmpla prin secolul al XIV-lea. Primul stareț al mânăstirii, Atanasie Schimnicul, reface schitul și ridică o nouă bisericuță din lemn prin sec. al XVII-lea.

(w882) Mănăstir

Mânăstirea se reconstruiește din temelie la începutul sec. al XVIII-lea

Ca o mărturie a vremurilor demult apuse, străvechea bisericuță încântă ochiul privitorului cu portretele ctitorilor și cu originalitatea picturii, desăvârșită la 1817, în frescă, care respectă canonul iconografic bizantin.

Mai multe informații despre acest lăcaș de cult aflați urmărind emisiunea „Memoria locului. Mănăstirea Lainici - Gorj”, realizată de TVR Craiova și redifuzată pe TVR Internațional vineri, 11 aprilie, de la ora 8:35.

Producător: Simona Carauleanu

Sursa foto: capturi din emisiune

9:55 Drag de România mea!

*Invitati: Octavian Ursulescu, Marina Florea, Adriana Trandafir si Nico

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

​Producător Codruţa Prunariu

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

(Reluare)

11:30 La un pas de România

*Serbia

Episodul 3: Bisericile românești din Voivodina

Atât în comunitățile istorice, cât și în diaspora, bisericile polarizează românii și sunt principalele instituții culturale care îi ajută să rămână împreună, să asculte și să vorbească limba română fără încetare. Credința ortodoxă românească, vie de peste 300 de ani în această peninsulă de latinitate atașată lumii slave a Republicii Serbia, este ultimul bastion al românității din Banatul sârbesc. O redută a comunității istorice de români, expusă și fizic, și spiritual, unor grele încercări. Numărul credincioșilor care pleacă în lume din rațiuni economice scade văzând cu ochii. Însă dacă ar putea să strige, bisericile ortodoxe românești din Voivodina și-ar spune neputința în fața unui dușman ascuns, tăcut, care le macină zidurile, încet și sigur, și le pune în pericol existența: fenomenul capilarității. O emisiune despre un patrimoniu cultural deosebit de valoros, grav afectat de condițiile de mediu vitrege din Voivodina.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
Satul, o lume în amurg

Satul, o lume în amurg

publicat: vineri, 18 aprilie 2025

În România de azi, 126 de localități au rămas complet părăsite, deși încă mai apar pe hartă și încă mai au un cod poștal. Iar fenomenul este ...

Bucurie în dar de la Sfântul Munte

Bucurie în dar de la Sfântul Munte

publicat: joi, 17 aprilie 2025

Filmul este o imagine de ansamblu a vieții monahale, trăită în rugăciunea neîncetată şi povestită pentru văzul şi auzul mirenilor ajunşi pe ...

Articolul VII: Modificarea Legii cetăţeniei române

Articolul VII: Modificarea Legii cetăţeniei române

publicat: miercuri, 16 aprilie 2025

În prima ediție a noului sezon „Articolul VII”, invitatul Mihaelei Crăciun este Silviu Gabriel Barbu, Preşedinte-Secretat de Stat, Autoritatea ...

 

#tvri