loader
Foto

Mănăstirea Lainici - Gorj

La granița dintre nordul Olteniei și sudul Ardealului, printre munți și văi , se ridică una dintre cele mai vechi , frumoase și cunoscute așezări monahale din România: Mânăstirea Lainici. Istoria acesteia, ctitorii şi sfinţii care au slujit-o, atrag an de an credincioşi de peste tot, în căutarea harului sfânt sau a unor clipe de reculegere şi linişte sufletească.

 

Numele mănăstirii este de origine greacă și s-ar putea traduce ca „trecătoare prin munții de piatră", sau poate că numele unui trib geto-dacic al lailor a fost preluat și așa s-a transformat în Lainici.

De numele Sfântului Nicodim de la Tismana se leagă și înfăptuirea Mânăstirii Lainici. În căutarea locurilor potrivite sihăstriei, a ajuns în Valea Jiului, unde a ridicat un schit din lemn. Se întâmpla prin secolul al XIV-lea. Primul stareț al mânăstirii, Atanasie Schimnicul, reface schitul și ridică o nouă bisericuță din lemn prin sec. al XVII-lea.

(w882) Mănăstir

Mânăstirea se reconstruiește din temelie la începutul sec. al XVIII-lea

Ca o mărturie a vremurilor demult apuse, străvechea bisericuță încântă ochiul privitorului cu portretele ctitorilor și cu originalitatea picturii, desăvârșită la 1817, în frescă, care respectă canonul iconografic bizantin.

Mai multe informații despre acest lăcaș de cult aflați urmărind emisiunea „Memoria locului. Mănăstirea Lainici - Gorj”, realizată de TVR Craiova și redifuzată pe TVR Internațional vineri, 11 aprilie, de la ora 8:35.

Producător: Simona Carauleanu

Sursa foto: capturi din emisiune

0:15 Destine ca-n filme

*In memoriam Mihai Leu

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Producător Iuliana Marciuc

1:10 Care pe care

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc. Format Marius Toder (Media Factory)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Ştirbescu

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri