loader
Foto

Lumea şi noi: Românca la care norvegienii îşi tratează tristeţea

În ediţia de joi, 11 februarie, a emisiunii „Lumea şi noi” de la TVR Internaţional,  am cunoscut-o pe Elvira Anderson, o reşiţeancă aflată acum în Norvegia, unde este medic şi profesor.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Elvira s-a născut la Reşiţa, într-o familie în care mama este de origine maghiară, iar tatăl - de origine germană. A copilărit în cartierul muncitoresc al oraşului unde a absolvit şcoala generală şi pe cea de arte plastice.

A fost olimpică naţională la matematică, fizică şi chimie şi a făcut parte din lotul internaţional de fizică; a terminat Liceul de Matematică-Fizică şi apoi a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, secţia de Pediatrie.

În 1995 a început să lucreze la Centrul Primăvara, un centru de recuperare psihomotorie finanțat de Ajutorul Popular Norvegian. Aici a cunoscut-o Marianne Øen, responsabilă de proiecte umanitare în Organizaţia Ajutorului Popular Norvegian pentru Europa de Est. În 1996 a participat la cursurile Şcolii Internaţionale de Vară din Oslo. A fost momentul care i-a schimbat destinul pentru totdeauna.

Eroina poveştii noastre a început specializarea în psihiatrie infantilă în 2000, specializare care a durat cinci ani;  a urmat şi cursurile Institutului Nic Waals pentru a obţine certificare ca psihoterapeut şi a făcut cursuri de specializare în terapie cognitivă în SUA.

(w882) Lumea şi

Elvira Anderson este medic specialist în psihiatrie infantilă - recunoaştere pe care a obţinut-o de la statul norvegian în urmă cu zece ani. A fost angajata spitalului universitar Ullevål din Oslo, iar de opt ani lucrează la spitalul universitar Akershus. Tot de opt ani este lector universitar la Facultatea de Medicină din Oslo.

În Norvegia, ea se bucură de facilităţile unui sistem sanitar care protejează şi respectă omul, fie că e pacient sau terapeut. Ajută sute de copii norvegieni să treacă peste probleme dificile. La ea ajung mulţi copii luaţi de autorităţi din casa părinţilor. Elvira spune că, în Norvegia, copiii sunt îndemnaţi să gândească şi să ia decizii şi din proprie iniţiativă.

Mai multe va povesti chiar Elvira Anderson, în ediţia de joi, 11 februarie, a emisiunii „Lumea şi noi”.

Realizator Cristina Țilică

Lumea şi noi – TVR Internaţional, ora 20:30

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri