loader

Lumea şi noi: Românca la care norvegienii îşi tratează tristeţea

În ediţia de joi, 11 februarie, a emisiunii „Lumea şi noi” de la TVR Internaţional,  am cunoscut-o pe Elvira Anderson, o reşiţeancă aflată acum în Norvegia, unde este medic şi profesor.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Elvira s-a născut la Reşiţa, într-o familie în care mama este de origine maghiară, iar tatăl - de origine germană. A copilărit în cartierul muncitoresc al oraşului unde a absolvit şcoala generală şi pe cea de arte plastice.

A fost olimpică naţională la matematică, fizică şi chimie şi a făcut parte din lotul internaţional de fizică; a terminat Liceul de Matematică-Fizică şi apoi a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, secţia de Pediatrie.

În 1995 a început să lucreze la Centrul Primăvara, un centru de recuperare psihomotorie finanțat de Ajutorul Popular Norvegian. Aici a cunoscut-o Marianne Øen, responsabilă de proiecte umanitare în Organizaţia Ajutorului Popular Norvegian pentru Europa de Est. În 1996 a participat la cursurile Şcolii Internaţionale de Vară din Oslo. A fost momentul care i-a schimbat destinul pentru totdeauna.

Eroina poveştii noastre a început specializarea în psihiatrie infantilă în 2000, specializare care a durat cinci ani;  a urmat şi cursurile Institutului Nic Waals pentru a obţine certificare ca psihoterapeut şi a făcut cursuri de specializare în terapie cognitivă în SUA.

(w882) Lumea şi

Elvira Anderson este medic specialist în psihiatrie infantilă - recunoaştere pe care a obţinut-o de la statul norvegian în urmă cu zece ani. A fost angajata spitalului universitar Ullevål din Oslo, iar de opt ani lucrează la spitalul universitar Akershus. Tot de opt ani este lector universitar la Facultatea de Medicină din Oslo.

În Norvegia, ea se bucură de facilităţile unui sistem sanitar care protejează şi respectă omul, fie că e pacient sau terapeut. Ajută sute de copii norvegieni să treacă peste probleme dificile. La ea ajung mulţi copii luaţi de autorităţi din casa părinţilor. Elvira spune că, în Norvegia, copiii sunt îndemnaţi să gândească şi să ia decizii şi din proprie iniţiativă.

Mai multe va povesti chiar Elvira Anderson, în ediţia de joi, 11 februarie, a emisiunii „Lumea şi noi”.

Realizator Cristina Țilică

Lumea şi noi – TVR Internaţional, ora 20:30

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri