loader
Foto

Galerie foto

„Lumea şi Noi”: În inima comunităţii româneşti din Italia, sâmbătă la TVRi

Cum au sărbătorit românii Ziua Naţională în capitala Italiei aflăm dintr-un reportaj difuzat la TVR Internaţional, în emisiunea „Lumea şi Noi” de sâmbătă, 12 decembrie, ora 20:30.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

De Ziua Naţională a României, Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, a fost prezent la manifestările organizate la Roma de comunitatea românească.

Împreună cu Excelenţa Sa Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia, şi reprezentanţi ai ambasadei, ministrul delegat Dan Stoenescu a efectuat o vizită oficială luni, 30 noiembrie, în regiunea Lazio, unde a avut întrevederi cu autorităţile locale şi cu membrii comunităţii româneşti din regiune.

(w882) Lumea ÅŸi

Ministrul delegat a participat la un spectacol prilejuit de Ziua Naţională a României, prezentat de către copiii celor două şcoli din localitate, Corrado Melone şi Ladispoli 1, în care sunt predate cursuri de Limba, Cultură şi Civilizaţie Românească. Copiii din comunitatea românească reprezintă 20% din totalul elevilor celor două unităţi.

La ceremonia de deschidere au participat, alături de oficialul român, primarul localităţii Ladispoli, Crescenzo Paliotta, şi viceguvernatorul regiunii Lazio, Massimiliano Smerigrio. După spectacol, ministrul delegat a avut o întrevedere cu primarul Palliota şi cu alţi responsabili locali.

(w882) Lumea ÅŸi

Oficialii italieni au subliniat faptul că oraşul Ladispoli este o comunitate deschisă şi multiculturală, unde românii sunt bine integraţi. Au apreciat, de asemenea, faptul că românii au un rol important în plan social şi economic.

La rândul său, demnitarul român a arătat că există toată deschiderea din partea statului român pentru o colaborare cât mai strânsă cu autorităţile italiene în beneficiul comunităţii româneşti din regiune. Ministrul delegat Dan Stoenescu a participat, totodată, la hramul bisericii Sfântului Andrei, din Ladispoli. Oficialul le-a adresat celor prezenţi un mesaj în care a subliniat importantă simbolică a sărbătorii religioase pentru spiritualitatea românească şi i-a încurajat să continue eforturile de păstrare a identităţii şi a legăturilor cu ţara.

(w882) Lumea ÅŸi

Ministrul delegat Dan Stoenescu a adresat felicitări cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a subliniat rolul unificator al acesteia pentru românii de pretutindeni. În cursul discuţiilor cu membrii comunităţii, ministrul delegat Dan Stoenescu a prezentat priorităţile mandatului şi proiectul “Diaspora 2016”, care se va derula în colaborare cu alte instituţii publice din România. Ministrul delegat a subliniat că realizarea proiectului presupune implicarea românilor din afara graniţelor în dezvoltarea economică durabilă a României, prin transferul de cunoştinţe dobândite.

Programul vizitei a inclus şi o întâlnire cu mai mulţi antreprenori români stabiliţi în Italia, ocazie cu care oficialul român a apreciat rolul important al diasporei că factor de dezvoltare economică şi a încurajat participanţii să acceseze fondurile europene disponibile pentru românii din afară graniţelor.

(w882) Lumea ÅŸi

Realizator: Cristina Ţilică

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Andreea Iriciuc

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

9:55 Smart Diaspora

 
Iulia Bahovski, românca - femeie de afaceri de succes în Bulgaria

TVR Internațional vă invită să descoperiți în cadrul emisiunii PREZENȚE ROMÂNEȘTI ÎN BULGARIA, joi, 17 octombrie 2024, povestea fascinantă de ...

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

 

#tvri