loader
Foto

Galerie foto

„Lumea şi noi” cu Alexandru Tîrziu, arhitect la Zürich

Miercuri, 4 mai, şi joi, 5 mai, de la ora 21.00, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, v-am prezentat arhitectura ca o stare de spirit, alături de Alexandru Tîrziu.

 

Lumea şi noi

Alexandru Tîrziu - Partea I

S-a născut în Bucureşti, a studiat arhitectura la Universitatea Ion Mincu şi în paralel a mers şi la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. În perioada studenţiei, Alexandru s-a aflat pe o listă a studenţilor care urmau să fie daţi afară din facultate pentru originea lor socială, tatăl lui fiind declarat chiabur. Doar talentul ieşit din comun l-a salvat de la exmatriculare.

În ultimul an de facultate, arhitectul Cezar Lăzărescu îl ia să lucreze la proiectele unor vile din Sinaia. În 1961 şi-a susţinut lucrarea de diplomă, avându-i îndrumători pe Octav Doicescu și Anton Dâmboianu.

În 1962 s-a angajat ca arhitect la Proiect Bucureşti, în atelierul profesorului Tiberiu Ricci. În următorii ani, el a lucrat la proiectele pentru Hotel Nord, pentru clădirea Poştei din cartierul Militari şi la proiectarea magazinului Romarta Bărbaţilor. Alături de prietenul său Sebastian Moraru a proiectat vilele din Șoseaua Kiseleff şi din strada Moliere numărul 3.

Despre cariera sa în Elveţia, ne-a vorbit în faţa ultimei opere arhitectonice a lui Le Corbusier, arhitect de geniu născut la Zurich, aşadar în faţa vilei Heidi Weber. Vila i-a fost comandată marelui arhitect elveţian în 1964 de către colecţionara de artă Heidi Weber şi găzduieşte astăzi un muzeu despre viaţa şi opera acestuia.

(w882) Casa 3 Ale

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Alexandru Tîrziu - Partea a II-a

Într-o după amiază ploioasă de septembrie ne aflam în Biserica Catolică din Windisch, la 50 de km de Zurich. Vitraliile, realizate de arhitectul român, filtrau lumina gri de afară şi îndemnau la reculegere şi pioşenie. Ele au fost realizate în anul 1970, când era un tânăr arhitect liber profesionist.

„În consecință, proiectele trebuie să țină cont de condiţiile specifice ale locului şi de modul cum sunt utilizate de către beneficiarul lor. Societatea doreşte să găsească armonia perfectă între volume, materiale, cost, artă şi ecologie. - Alexandru Tîrziu.

(w882) Casa

Exigent şi perfecţionist, Alexandru Tîrziu a avut doar câteva expoziţii personale. La Zurich a expus de două ori acuarelele din Liguria și apoi din Toscana și la Baden pe cele din partea locului. A participat însă mult mai des la expoziții de grup, cea mai recentă fiind cea de la București, de la Galeria Romană, din martie-aprilie 2016.

(w882) Casa Alexa

Alexandru Tîrziu călătoreşte mult, iar în România vine de mai multe ori pe an şi este nelipsit de la întâlnirea cu foştii colegi, din fiecare toamnă.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Un reportaj realizat de Dan Paul Ionescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


5:55 Investiţi în România! (R)

*Investiţii cu fonduri europene prin programele regionale

Invitaţi: Roxana Mînzatu-secretar de stat, coordonator Departamentul pentru evaluarea integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, Cancelaria Prim-ministrului României, Hegedus Csilla-director general interimar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Mihai-Cristian Lazăr-primar Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, prof. dr. Cornel Cătoi, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)

6:55 Imnul României

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri