loader
Foto

„La un pas de România”: Sufletele de dincolo de Tisa

Pe 9 aprilie de la ora 14.30, TVRi v-a propus un nou episod din seria „La un pas de... război”, filmat de echipa emisiunii „La un pas de România” la granița de nord a țării noastre.

 

La un pas de România

Noul sezon al emisiunii „La un pas de România” a continuat sâmbătă, 9 aprilie, cu cel de-al treilea și ultimul episod din seria „La un pas de...război”.

Imaginile au fost filmate în primele zile ale lunii martie la granița de nord a României cu Ucraina.

***

România este acasă și pentru alte 18 minorități naționale, iar de-a lungul sezoanelor emisiunii La un pas de România au fost difuzate povești de viață ale unora dintre minoritarii Românei, viețile lor fiind puse într-un fel în oglindă cu cele ale românilor, care trăiesc în patriile lor istorice.

Este cazul și minorității ucrainene din România, care a fost susținută de către statul român, cel puțin în ultimii 30 de ani, să-și păstreze identitatea de limbă, de neam și de cultură.

(w882) Ajutoare

În nordul țării există comunități însemnate de ucraineni, cele mai multe în Maramureș, unde Tisa era cândva doar râu care trecea printre sate românești sau ucrainene, nu râu de graniță, așa cum este acum.

(w882) Masina

Țara vecină a fost pentru mulți dintre ucrainenii din Maramureș țara unde mergeau să-și vadă rudele sau prietenii apropiați sau să dezvolte proiecte culturale sau economice. Și românii din zona de graniță au avut legăturile cu țara de peste Tisa.

Și toate acestea s-au schimbat în 24 februarie 2022 când Ucraina a fost invadată de armata rusă. Și viața nu a mai fost la fel pentru nimeni. De o parte și de alta a graniței româno-ucrainene s-au țesut alte legături, mult mai de suflet și mult mai umane decât până acum.

(w882) Alimente

„Ucraina trece printr-o tragedie de neimaginat pentru secolul în care trăim. Întreaga lume a fost și este marcată de imaginile cu milioane de mame cu copii în brațe, de bătrâni disperați care și-au lăsat acasă departe, sub bombe, întreaga lor viață. Au plecat în lume ca niște suflete chinuite care nu-și mai găsesc rostul. Ucraina devastată pentru care se luptă azi o lume întreagă, ajutându-i oameni plecați spre nicăieri, este Țară – Mamă și Bucurie în amintirile ucrainenilor din România întâlniți lângă granița de nord a țării noastre.” (Aura Dobre – producător ”La un pas de România”)

(w882) Voluntari

Credit foto: Uniunea Ucrainenilor din România - filiala Satu Mare

***

Emisiunea La un pas de România este difuzată pe TVR Internațional (sâmbăta de la 14.30) pe TVR3 (sâmbăta de la 18.30), pe TVR MOLDOVA (duminica de la ora 15.00) și online pe TVR+.

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de YouTube al TVR.

Echipa tv ”La un pas de România”: imagine - Rudolf Szilagy, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, lectura – Constantin Lupescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, maestru de sunet – Elena Moise

Producător & realizator – Aura Dobre

0:10 Istorii cu tâlc

*Invitată Stela Botez

„Mi s-a spus mereu să fiu liberă şi să visez”

Cunoscută şi ca „Fata cu cobza”, a ştiut mereu să-şi urmeze visul fiind încurajată de părinţi şi mentorii întâlniţi în cariera artistică. Încrezătoare, curajoasă şi mereu organizată în atingerea scopurilor, se poate bucura de o diversitate de proiecte muzicale şi literare.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri