loader
Foto

„La un pas de România": Dobândirea cetățeniei române de către etnicii români din Serbia

A doua ediție din noul sezon al emisiunii „La un pas de România" v-a prezentat tema dobândirii cetățeniei române de către etnicii români din Serbia. La TVR Internațional, pe 25 august de la ora 19.30, în reluare pe 27 august, orele 2.30 și 14.30, și pe 28 august, ora 13.00.

 

La un pas de România

Dobândirea cetățeniei române de către etnicii români din Serbia este un fenomen cu care se confruntă atât România, cât și Republica Serbia. Este și un subiect de interes cu atât mai mult cu cât această comunitate istorică de români are pe cartea de vizită particularități culturale și sociale  în baza cărora cetățenia română se poate obține mult mai ușor decât în alte cazuri.

(w882) Romania

Mai ușor nu înseamnă mai repede însă. Verificările actelor și întrunirea condițiilor pot dura și doi ani. Cu toate acestea, România se confruntă cu un val uriaș de cereri de dobândire a cetățeniei române din rândul etnicilor români din Republica Serbia.

(w882) TVRi consu

Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu

În ultimii opt ani, sute de români din Voivodina și Valea Timocului, regiunile cu cei mai mulți etnici români din țara vecină, au luat cu asalt reprezentanțele noastre diplomatice de la Belgrad și Vârșeț, dar și direct, Autoritatea Națională pentru Cetățenie din cadrul Ministerului român al Justiției, pentru a obține certificatul de cetățenie română.

(w882) Peisaj Ser

Emisiunea LA UN PAS DE ROMÂNIA pe această temă a fost programată în data de  25  august 2023, ora 19.30 (reluare - 27 august, orele 2.30  și 14.30, 28 august, ora 13.00).

***

TVR Internațional

O emisiune realizată de Mihaela IAMANDEI, jurnalist și producător TV, și Claudiu PETRINGENARU, director de imagine.

(w882) Filmare 25

21:00 A doua Românie

Este unul dintre ambasadorii culturali ai României în lume, atât prin activitatea sa artistică, cât şi prin cea de promovare a valorilor noastre culturale la Berlin, acolo unde s-a stabilit în urmă cu mulţi ani. Pianistul Cristian Niculescu deținător al Premiului Criticilor Muzicali din România şi director al Institutului Cultural Român de la Berlin este împreună cu noi şi ne spune motivul pentu care se află în România.

Si tot astăzi aflăm povestea primilor români incluşi într-unul dintre cele mai urmărite documentare despre imigranţi, realizat de o mare platformă globală de streaming şi difuzat pe întreg continentul nord american. Este pentru prima oară când România a fost inclusă în această emisiune în cadrul careia tineri născuţi peste ocean îşi însoţesc părinţii imigranţi în ţara de origine, într-o călătorie care îi ajută să descopere zestre culturală, peisajele şi bucătăria locală, dar şi sacrificiul, lupta circumstanţele dramatice care le-au condus familia spre alte meleaguri, departe de rădăcini. Gabrila Covaci si fiul său Aleck Covaci sunt împreună cu noi şi ne povestesc despre cum este viața lor in Canada dar ne şi împărtăşesc din emoţiile trăite la filmări.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Trei zile cu Natalia. Documentar

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri