loader
Foto

Galerie foto

„La un pas de România”: Teofana – Sfânta din Balcani

Vineri, 28 octombrie, de la ora 19.30, TVRi a difuzat un nou episod al emisiunii La un pas de România . Continuând seria emisiunilor realizate sub numele de „Românii Balcanilor”, în această săptămână am aflat despre Teofana, sfânta de neam român din Balcani.

 

La un pas de România

Teodora Valahiei, fiica lui Basarab I, este una dintre femeile speciale care au trăit și au luminat cu prezența și cu dăruirea lor viața comunităților de români și bulgari aflate de o parte și de  alta a Dunării.

(w882)

A fost primul copil al lui Basarab I, întemeietorul Țării Românești. A primit la naștere numele de Braida, fiind botezată și crescută în credința ortodoxă. Când tatăl ei i-a aranjat căsătoria cu Ivan Alexandru, despotul de Loveci, Braida a devenit Țarina Teodora. A devenit mai apoi mama a patru copii, 3 băieți și o fată.

În Bulgaria, Țarina Teodora este cunoscută mai mult pentru implicarea în renașterea culturală și spirituală de la sud de Dunăre, rămânând în memoria colectivă, dar și în documentele vremii drept „mamă culturală”, maică devotată și o doamnă care, atunci când soțul ei o repudiază pentru a se căsători, din interese politice cu o altă femeie de alt neam, ea, țarina se retrage în mănăstire, devenind monahia Teofana.

(w882)

Românii de pe Valea Timocului, atât din Bulgaria cât și din Serbia, o recunosc drept sfântă ocrotitoare a lor.  Ultimul loc în care a trait ca monahie a fost mănăstirea rupestră de la Albotina, Bulgaria, un loc înconjurat cândva de sate cu populație majoritar românească.

(w882)

În 2022, Biserica Ortodoxă Română a trecut-o pe Sf Cuvioasa Teofana Basarab în rândul sfinților din calendarul ortodox român, cu zi de pomenire 28 octobrie.

(w500)

Episodul din această săptămână este despre ea, Țarina Teodora, călugărită cu numele Teofana, prima sfântă de origine română, ocrotitoare a creștinilor din Balcani.

(w500)

 

Echipa tv: Constantin Lupescu – lectura, Cătălin Grigore - ilustrația muzicală, Elena Moise – post procesare sunet, Marius Stanciu – sunet, Rudolf Szilagyi și Florin  Ioniță – imagine, Nicoleta Georgescu - montaj, Aura Dobre – realizator și producător

*********

La un pas de România poate fi urmărită și pe TVR INFO (luni, de la 13.30), pe TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.

****

La un pas de România este singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor.

 

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 91-95

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri