loader
Foto

Galerie foto

„La un pas de România” sunt românii din Transcarpatia, joi la TVR i

„La un pas de România” - pe 3 noiembrie de la ora 21:00, un nou episod din viaţa românilor maramureşeni din dreapta Tisei, la TVR i şi pe TVR +.

 

La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Al treilea episod ale seriei de reportaje „La un pas de România” ne-a dus în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi. Cu titlul de ”Românii din Transcarpatia” (partea I), ediţia din 3 noiembrie prezintă comunitatea românilor din dreapta Tisei.

(w882) La un pas

Cu localități în care primarii sunt români, cu școlile în care copiii învață în limba română, cu bibliotecile consultate până și de ucrainenii din satele vecine, cu tineri și copii dornici de a învăța dansurile și strigăturile specific folclorului maramureșan de pe ambele maluri ale Tisei, cu muzeul etnografic din Apșa de Jos, dar și cu o inedită grădină botanică în devenire în Apșa de Mijloc, se întregește portretul colectiv al celor 32.000 de români care trăiesc în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

(w882) La un pas

Cei mai mulți se găsesc în localități aflate în apropierea Tisei, râul de graniță ce desparte România de Ucraina.

Puținele informații pe care le poți găsi oficial pe site-urile de limba română spun că a fost o vreme când trei raioane din Ucraina de azi aveau populație majoritar românească. În prezent, au rămas doar două, dar și aici, în documente, sunt din ce în ce mai puțini români.

(w882) La un pas

Neoficial lucrurile stau altfel … dar nu interesează pe nimeni realitatea, poate doar pe o mână de români care se războiesc cu inerţia și asimilarea. Se luptă să traiască, să simtă și să vorbească românește…”La un pas de România”…peste Tisa.

(w882) La un pas

***

Imagine: Rudolf Szilagyi, Sunet: Marius Stanciu, Asistent imagine: Gabriel Anghel 
Montaj: Nicoleta Georgescu, Ilustrație muzicală: Cătălin Grigore
Realizator: Aura Dobre

***

Din 20 octombrie 2016, de la ora 21:00, jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă, joi seara, comunităţile istorice de români aflate...„La un pas de România”. Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului. Primele cinci episoade ale noii serii de reportaje „La un pas de România” ne poartă în Maramureșul din dreapta Tisei, în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+.

19:00 Drumul lui Leşe

Realizator şi moderator Grigore Leşe​

Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia

Producător Sînziana Miloşoiu

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri