loader
Foto

„La un pas de România” sunt românii din dreapta Tisei. Episodul 5

Emisiunea „La un pas de România” a prezentat un nou episod din viaţa românilor maramureşeni din dreapta Tisei, la TVR i şi pe TVR +. Joi, 17 noiembrie, de la ora 21:00.

 

La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Am ajuns la episodul 5 cu povestea noastră - ”Români! Ai nimănui?”

”Români! Ai nimănui?” este un fel de scrisoare deschisă adresată statului român de către românii din dreapta Tisei. După secole în care s-au luptat să-și păstreze identitatea, limba, tradiția și obiceiurile, românii din Transcarpatia își spun deschis dezamăgirile, așteptările și speranțele pe care le au când privesc dincolo de Tisa, în România.

(w500) La un pas

În regiunea Transcarpatia din Ucraina, trăiesc în mod oficial 32.000 de români.Cei mai mulți se găsesc în localități aflate în apropierea Tisei, râul de graniță ce desparte România de Ucraina.

Puținele informații pe care le poți găsi oficial pe site-urile de limba română spun că a fost o vreme când trei raioane din Ucraina de azi aveau populație majoritar românească. În prezent au rămas doar două, dar și aici, în documente, sunt din ce în ce mai puțini români.

(w500) La un pas

Neoficial, lucrurile stau altfel … dar nu interesează pe nimeni realitatea, poate doar pe o mână de români care se războiesc cu inerţia și asimilarea. Se luptă să traiască, să simtă și să vorbească românește…”La un pas de România”…peste Tisa.

***

Imagine: Rudolf Szilagyi, Sunet: Marius Stanciu, Asistent imagine: Gabriel Anghel 
Montaj: Nicoleta Georgescu, Ilustrație muzicală: Cătălin Grigore
Realizator: Aura Dobre

(w882) La un pas

***

Din 20 octombrie 2016, de la ora 21:00, jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate...„La un pas de România”. Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului. Primele cinci episoade ale noii serii de reportaje „La un pas de România” ne poartă în Maramureșul din dreapta Tisei, în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+.

(w882) La un pas

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea s-a difuzat ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri