loader
Foto

Galerie foto

La un pas de România: Românii Balcanilor la TVRi

TVR Internațional difuzează un nou sezon al emisiunii ” La un pas de România” . În fiecare vineri, de la ora 19:30.

 

La un pas de România

Din această toamnă, emisiunea dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României și din Peninsula Balcanică își schimbă ziua și ora de difuzare.

În fiecare vineri, de la ora 19:30, telespectatorii vorbitori de limba română din toată lumea pot afla poveștile de viață ale românilor din comunitățile istorice care...îmbrățișează România de jur împrejurul granițelor sale.

Noul sezon este dedicat aproape în întregime românilor sud dunăreni și din Peninsula Balcanică. La sud de Dunăre, în Regiunea Vidin, satele vechi de români au rămas aproape pustii. Doar câțiva bătrâni vorbesc în graiul moștenit de la strămoși. Își spun olteni de la sud de Dunăre, deși unii dintre ei nici nu au trecut peste pod în Calafatul pe care îl văd pe malul celălalt al fluviului de graniță.

(w882)

(w882)

Tot din Bulgaria aducem povestea primei sfinte de origine română din Balcani. Este vorba de Sfânta Teofana. Cinstită atât de românii din Serbia, cât și de cei din Bulgaria, Teofana (Teodora) Basarab a fost fiica domnitorului Basarab I.

(w882)

Din Bulgaria ajungem în Albania, țara cu munții ei parcă din altă lume, stăpâniți parcă dintotdeauna de aromânii care practicau transhumanța din cele mai vechi timpuri.

(w882)

(w882)

Pe urmele lor, și ale poveștilor păstrate cu grijă, coborând de la munte (din Korcea) am ajuns lângă Marea Ionică, la Saranda, în locul în care altă dată Nicolae Iorga primea în dar un petec de pământ din partea guvernului albanez ca semn de mulțumire pentru contribuția marelui istoric la independența Albaniei.

(w882)

Între munte și mare am stat de vorbă cu foști bursieri ai statului român, care păstrează cu drag amintirile anilor de studenție petrecuți la București, Iași, Constanța, Timișoara sau Cluj.

(w882)

De la Dunăre până la Marea Ionică am descoperit români sud dunăreni și aromâni cu drag de România. Despre ei și despre poveștile lor de viață în cel de-al doisprezecelea sezon ”La un pas de România”.

Realizator și producător: Aura Dobre

 

***Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR INFO (luni, de la 13.30), pe TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.

 

 

 

12:00 Sâmbătă cu Albertina

„Sâmbăta cu Albertina” este cu şi despre stilul nostru de viaţă. Aflăm despre sănătate, educaţie, film & teatru, muzică & festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.

Prezintă Albertina Ionescu

Producător George Tudor

13:00 Tradiţii

*Ion Buldumea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri