loader
Foto

La un pas de România, în Bugeac: Odisee cu ziare şi scaune

La TVRi, pe 1 iunie de la ora 21:00 - episodul trei dintr-o serie de patru în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.

 

La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la Ismail pân’ la Odesa, tot românu’ plânsu-mi-s-a...

Odesa, milionara, în locuitori, urbe - centru administrativ al regiunii cu același nume. Cu ochi de turist, nu poți să nu te lași cucerit de atmosfera cosmopolită.

Despre clădirea Operei arhitecți de aiurea au căzut de acord că e a doua cea mai frumoasă clădire… muzicală din lume. Piața Ekaterina are parfumul vremii de glorie țaristă.

(w882) opera

Dar cel mai de admirat, de pe balconul cu vedere la mare, este marea epopee a facerii singurei publicații în limba română, care mai ajunge sub ochii celor 125.000 de etnici români trăitori în fostul Bugeac, alias Basarabia de sud. Foaia de actualitate și atitudine, gândită și scrisă la Odesa, e tipărită la Alba Iulia grație unor finanțatori locali, apoi dusă la Iași și de acolo purtată în portbagajul mașinii până la Odesa. După care începe distribuirea în satele etnicilor români din Regiunea Odesa.

Marea și cerul îşi dau cromatica cernelii pe negrul tușului, de-atâta revoltă, auzindu-l pe făcătorul de ziar românesc, într-un colț de lume ce nu-l vrea sub tipar. Aici, în sudul Ucrainei, nu-i loc pentru limba și etnia română, ci doar pentru teoria „moldovenismului” sovietic.

(w882) ziar

Organizația obștească Babele este cea mai voluminoasă comunitate de români din Regiunea Odesa. A câștigat un proiect cu finanțare prin Departamentul (astăzi Ministerul) Românilor de pretutindeni de la București, pentru dotarea cu 300 de scaune  a Casei de cultură, în care să-și cultive identitatea națională cei 6.000 de etnici români. La momentul depunerii proiectului, sala Casei de cultură era după reparație, văruită, dar fără scenă și pe ce să te așezi. Se jură că primarul satului a fost de acord ca ei să vină cu scaunele. În așteptarea intrării în cont a avansului, obștea românilor a comandat unui fabricant ucrainean 85 din cele 300 de scaune.

Dar când le-au descărcat în curtea casei de cultură, primarul le-a zis că nu au unde să le pună. Umpluse el, între timp, sala cu vreo 200 de scaune. Identice cu cele plătite de obștea românilor folosind avansul finanțării de la București. Carevasazică, fără scaune în Casa de cultură, dar plătite furnizorului, Organizația Obștească Babele a fost înștiințată pe cale juridică de la București că trebuie să returneze avansul și că proiectul se anulează.

(w882) casa de cu

Guvernanților de la București, indiferent de cum vor rezolva problema obștei din satul Babele, rusificat Ozornoie, trebuie să li se reamintească în ce realitate își duc viața etnicii români din sudul Ucrainei și câtă nevoie au de cultură în limba română. Altfel, în urma lor vor rămâne doar discursurile meșteşugit împănate cu expresia „identitate naţională”.

Realizator: Răzvan Petrişor

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

5:00 Antidot la uitare (R)

* Henri Coanda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)

5:30 Ţară, ţară, cine eşti? (R)

* Paştele-Tradiţii şi obiceiuri

Moderator Mădălina Dobrovolschi

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)
 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri