loader
Foto

La un pas de comunitățile istorice din jurul României | VIDEO

Povești de viață cu români care trăiesc în comunitățile istorice din jurul țării le puteți revedea în emisiunea „La un pas de România”, sâmbăta, ora 14.30, la TVRi și online pe TVR+.

 

La un pas de România

Episodul dedicat comunității de români din localitatea Proșcovo, Regiunea Transcarpatia - Ucraina, a fost difuzat sâmbătă, 11 aprilie, ora 14.30, la TVRi.

(w882)

Comunitatea de români numără aproape 3000 de suflete, dintre care 2000 sunt copii. De aceea, toți care au trecut pe acolo îi spun „satul copiilor”. Până acum 15-20 de ani nu știau că sunt români! Ei își spuneau volohi, așa cum i-au numit cei din jur (ruși, ucraineni sau unguri) și știau că vorbesc o altă limbă, că au alte obiceiuri și că strămoșii lor au ajuns în acel loc de undeva de departe, cândva, demult, din cauza unui război mare.

(w882)

Mulți dintre ei nu au plecat niciodată din sat și nici nu-și doresc asta. Se simt în siguranță, protejați de necunoscutul de dincolo de sat.

(w882)

În ultimii ani câțiva copiii mai mari au fost ajutați de români din Transcarpatia sau chiar din România să meargă la școli românești. Una dintre fete este acum studentă la Oradea.

Realizator: Aura Dobre

5:30 Ţară, ţară, cine eşti? (R)

* Paştele-Tradiţii şi obiceiuri

Moderator Mădălina Dobrovolschi

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)

6:20 Regatul Sălbatic

Producător Mihai Enea

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri