loader
Foto

La Corespondent TVRi vă întâlniţi cu români remarcabili din toate colţurile lumii

Joi, 18 iunie, i-am cunoscut pe cei care ne arată că dacă ai pasiune, poţi reuşi orice ţi-ai propus în viaţă. De la ora 22:00, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această săptămână vorbim cu şi despre români remarcabili din toate colţurile lumii. Aflăm, de exemplu, pentru ce competiţii internaţionale se pregătesc unii dintre cei mai studioşi tineri români, pasionaţi de antreprenoriat sau de chimie. Cunoaştem povestea impresionantă a unei tinere ziariste care a ales să se dedice trup şi suflet unei cauze nobile: salvarea copiilor bolnavi şi abandonaţi din spitalele româneşti. Vi-l prezentăm, de asemenea, pe singurul român ales consilier local în Italia şi vă spunem care sunt principalele evenimente ale comunităţilor româneşti din Australia şi Noua Zeelanda.

În urmă cu 10 ani, UNICEF făcea public un raport privind situaţia alarmantă a copiilor abandonaţi în spitalele din România. în aceeaşi perioadă, o tânără jurnalistă din Constanţa îşi lega destinul de cel al unui astfel de copil contribuind, încă de atunci, la schimbarea acestei situaţii. Între timp a adoptat nu unul, ci doi copii cu probleme grave de sănătate şi părăsiti de propriii părinţi şi se implică în mod constant în proiecte menite să salveze vieţi. De curând, implicarea şi dăruirea i-au fost recunoscute la Gala Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români, unde a obtinut premiul „Lideri pentru România”. Vă facem cunoştinţă cu Adelina Toncean.

Două echipe formate din elevi şi studenţi români îşi vor prezenta proiectele antreprenoriale în cadrul finalei internaţionale a competiţiei „Compania anului”, ce se va desfăşura în cursul lunii iulie la Berlin şi Lisabona. Competiţia este organizată de Junior achievement, cea mai mare organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială, programele sale fiind urmate în 37 de țări din Europa și 121 din toată lumea.

La 18.000 de km de ţara noastră, o comunitate mică, dar deosebit de activă şi de unită, şi-a construit o Românie în miniatură, pe care o dezvoltă zi de zi. Despre românii din Noua Zeelandă vorbim, printre altele, cu d-na Nineta Bărbulescu, ambasador al României în Australia şi Noua Zeelanda.

Un român a fost votat consilier într-un oraş din provincia italiană Salerno, la alegerile locale din Italia desfăşurate pe 31 mai. Neculai Samson, singurul consilier român ales anul acesta, are 36 de ani și este originar din Târgu Neamț, comuna Răucești. Locuiește de 12 ani la Pertosa. Votat de toți românii rezidenți în localitate, dar si de 16 italieni, a ajuns să se claseze al 6-lea, ceea ce i-a permis să obțină poziţia de consilier local. Despre proiectele sale în această calitate, vorbim în continuare chiar cu Neculai Samson.

Elevii din lotul olimpic de chimie al României au cucerit șase medalii - două de aur, trei de argint și una de bronz - la a 49-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev", desfășurată în luna mai, la Erevan. Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, unul dintre câştigătorii medaliei de aur, ne vorbeşte despre pasiunea pentru chimie şi despre participarea la marile concursuri internaţionale din această vară, împreună cu d-na profesoară Maria Arnăutu şi cu colega lui Maria Velicu.

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

 

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

6:20 Regatul Sălbatic

*Sezon 12 Episodul 1

Producător Mihai Enea

6:55 Imnul României

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri