loader
Foto

Galerie foto

Jurnal de poveste… cu cântec, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 2 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional aţi revăzut o călătorie prin Germania, la festivalul Dunării din Ulm,  deschis de Oana Cătălina Chiţu Octet! Ediţia a fost difuzată în premieră în data de 24 aprilie.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Germania, în căutarea muzicienilor români. De ieri, de azi, indiferent de gen… Grupaţi pe un traseu de tren, din vest, prin sud, spre sud-estul Germaniei. Numai că planul de acasă a trebuit schimbat din mers. De fapt updatat. Pentru că, via Institutul Cultural Român, am aflat că în seara dinaintea plecării de la Munchen spre Roma, Festivalul Dunării urma să fie deschis, la Ulm, de o artistă şi un grup cu rezonanţe româneşti: Oana Cătălina Chiţu Octet, din Berlin.

Am făcut socoteala cu cameramanul Silviu Andrei că, dacă festivitatea începea la ora anunţată, puteam filma prima parte a spectacolului şi, esenţial, să prindem ultimul tren înapoi spre metropolă (de unde avionul nostru urma să decoleze devreme, la 6.30). Zis şi făcut şi iată-ne în cabina unei soliste românce stabilită din 1990 în capitala Germaniei. Interviul a fost, pe moment, halucinant – doamna în cauză, învăţătoare suplinitoare în Humuleşti, a plecat într-o vizită imediat după Revoluţie şi nu s-a mai întors.

(w882) AfiÅŸ cu M

Restul poveştii – dorul nespus de a cânta, aclimatizarea, profesionalizarea pe scena germană, cele două discuri lansate în ultimii ani cu mare succes (unul cu tangouri bucureştene interbelice celebre, altul dedicat Mariei Tănase) – este în emisiunea de vineri. Unde se va vedea că – din umbră - am primit tot sprijinul tehnic posibil, iar în lumina reflectoarelor o solistă româncă necunoscută la noi şi un grup multinaţional acompaniind un repertoriu briliant moştenit şi conştientizat de cine trebuie şi pus în pagină şi scenă exemplar!

Păcat că nu am putut vizualiza publicul altminteri oficial şi scrobit pe măsura evenimentului, care a erupt vocal şi şi-a descheiat costumele de la prima melodie şi prezentare a Oanei, care avea să explice, cu umor, ce e cu fiecare melodie. Noi ne-am mai convins o dată că muzica e primul ambasador al unei culturi, indiferent de limba în care e cântată şi, la pauză, cu mare regret, am alergat la gară fredonând “Mână birjar/şi du-mă-n noapte/du-mă departe /oriunde-ai vrea…” (pentru conformitate - spre un festival al tinerelor talente româneşti din diaspora, dar aceea este o altă poveste… cu cântec!).

Un reportaj de Doru Ionescu.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 Omul anului

Moderator Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolae Cozma

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri