loader
Foto

Galerie foto

Jazz la feminin, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 6 martie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional vă invităm în lumea Elenei Mîndru la Helsinki, pentru o sesiune de jazz.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Premiată la numeroase concursuri muzicale din România, apoi şi în străinătate, Elena Mîndru este una dintre marile soliste românce ale prezentului. La început au fost festivalurile de la Timişoara, „Mamaia Copiilor”, „George Grigoriu” - Brăila, dar şi „Jazz Napocensis” din Cluj, oraşul natal, mai târziu şi Sibiul, „Jeunesses Musicales”... Aşa a apărut şi genul preferat, despre care îi place să spună că e muzica spre care a fost îndreptată de profesorul Ştefan Vannai. În Clujul natal şi-a găsit şi primii acompaniatori, acolo a şi lansat mai târziu un prim disc - „Romanian Christmas Stories”.

(w882) ÃŽnceputur
Începuturile Elenei, la Cluj

Cât despre instrucţie, după şcoala de muzică, a abordat Academia „Gheorghe Dima” de acasă, masteratul, apoi s-a uitat prin Europa după instituţiile cu tradiţie. A câştigat mai multe „admiteri”, dar a preferat să se perfecţioneze într-un turneu de conservatoare scandinave. După Arhus şi Stockholm, la Helsinki i-a plăcut mai mult şi a adăstat până în prezent. În Finlanda se află şi cvintetul său, condus împreună cu logodnicul ei, pianistul Tuomas Turunen, şi tot acolo lucrează la doctorat, la Sibelius Academy.

Altfel, Elena colindă toată Europa şi nu numai, mai ales că din 2014 are de promovat internaţional discul „Evening in Romania”. Un vârf al activităţii sale, ca şi locul secund şi premiul publicului obţinut la Montreux Voice Jazz Competition în 2012. CD-ul a fost înregistrat cu cvintetul finlandez polarizat de solistă şi de pianist. Melodiile îi aparţin în majoritate Elenei, apoi lui Tuomas, la care se adaugă două melodii – tribut din repertoriul românesc de aur. Concomitent Elena & The Rom Ensemble au câştigat un concurs finlandez; în acelaşi an fast în care Elena Mîndru Finnection a concertat la festivaluri celebre din ţară – la Gărâna şi la Braşov.

(w882) Elena Mîn
Elena & The Rom Ensemble

(w882) Elena Mîn

(w882) Autograf d
Autograf primit la Montreux, în 2012, de la marele Quincy Jones

„Vreau să mă dezvolt pe toate căile - ca om, ca muzician -, sunt mai multe planuri pe care le urmăresc. Sunt concentrată la doctorat, am început un proiect jazz simfonic în România şi în Finlanda - la Cluj am avut deja un concert în 2014, la anul îmi doresc altele, la Tg. Mureş şi Cluj; încă n-am dezvoltat conceptul în Finlanda, dar sunt şanse mari. Cu trupa actuală vrem să continuăm: să înregistrăm al doilea album, să cântăm în cât mai multe locuri. Voi continua să reprezint peste tot muzica mea preferată, jazzul românesc şi cultura română.”

(w882) Elena Mîn

Un reportaj de Doru Ionescu!

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:45 Vedeta familiei

Sezonul campionilor

Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:00 Sâmbătă cu Albertina

„Sâmbăta cu Albertina” este cu şi despre stilul nostru de viaţă. Aflăm despre sănătate, educaţie, film & teatru, muzică & festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.

Prezintă Albertina Ionescu

Producător George Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri