loader
Foto

„Ultima noapte de dragoste”, o ecranizare de excepţie

Sâmbătă, 12 martie, la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează filmul artistic românesc „Ultima noapte de dragoste”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

 

Filmul românesc la TVRi

Scenariul filmului este semnat de Sergiu Nicolaescu şi Anuşavan Salamanian, inspirat de romanul lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Anuşavan Salamanian, un apreciat inginer de sunet al cinematografiei noastre, a mai semnat scenariile pentru filmele „Ciuleandra” şi „Osânda”, tot în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Vladimir Găitan, Joanna Pacula, Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, George Mihăiță, Enikõ Szilágyi fac parte din distribuţia filmului care a fost distins de ACIN cu Premiul pentru costume.

„Ultima noapte de dragoste” este un film româno-german din 1980, realizat în două părți - prima intitulată „Ultima noapte de dragoste” şi a doua intitulată „Întâia noapte de război”.

(w882) Ultima noa

Romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” publicat în 1930 de Camil Petrescu a avut succes de critică, considerat un caz de conștiință în contextul Primului Război Mondial. Nefiind o ecranizare fidelă a romanului, ci doar inspirat de opera literară de la care a împrumutat dialoguri și scene, filmul s-a concentrat pe analiza sentimentelor în contextul conflictului armat. Mai multe nume sunt schimbate față de cele ale personajelor din roman, inclusiv ale soţilor Gheorghidiu: în loc de Ştefan şi Ela, ca în carte, în film avem personajele Tudor şi Lena Gheorghiu.

Filmul nu urmăreşte cu maximă fidelitate firul narativ al romanului, dar reuşeşte să redea zbuciumul celor doi protagonişti-locotenentul Tudor Gheorghiu şi soţia sa Lena, a căror dragoste este întreruptă de începerea Primului Război mondial. Iubirea faşă de tânara şi frumoasa lui soţie începe să se stingă treptat în momentul în care Tudor primeşte o moştenire, iar Lena se transformă în opusul a ceea ce diviniza soţul ei la ea. Pe Tudor Gheorghiu îl macină, în paralel, şi conştientizarea apăsătoare a războiului.

(w235) Ultima noa„Ultima noapte de dragoste” a intrat în faza de producție în februarie 1979 şi a fost încheiat un an mai târziu.

Inițial, regizorul a ales-o pe actrița poloneză Grażyna Szapołowska pentru rolul principal feminin, dar ulterior el a optat pentru o altă actriță poloneză: Joanna Pacuła. Ea a fost nominalizată la Globul de Aur pentru rolul secundar din filmul în care a jucat în 1983, „Gorky Park”, în regia lui Michael Apted.

„Ultima noapte de dragoste” a fost realizat în coproducție de Casa de Filme 3 și Cine TV Berlin în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București.

Filmările s-au desfăşurat la București, Bran, Făgăraș, Câmpulung Muscel, Constanța și Buftea.

 

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri *Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:35 Călător de meserie

* Apa și creațiile ei unice în natură

“Călător de meserie” ne aduce în atenție frumuseți ale naturii care au în centru apa. Peștera Valea Cetății din Râșnov, cascada Vălul Miresei și insula Ostrov de la Călimănești toate stau mărturie forței ei neasemuite.

Realizator şi producător Simona Boanţă

Studioul teritorial Târgu Mureş

 
Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Theodor Lutz

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o diferență. ...

Condiţii de şedere în Marea Britanie

Condiţii de şedere în Marea Britanie

publicat: miercuri, 21 mai 2025

În interviul realizat de Angela Avram cu Gabriel Bogdan, specialist în imigrări în Marea Britanie, se discută despre impactul Brexitului asupra ...

Internaţionalizarea agribusiness-ului, oportunităţi şi provocări

Exemplele de afaceri şi antreprenori care au dezvoltat business-uri în zona întreprinderilor mici şi mijlocii sunt prezente în emisiunea ...

 

#tvri