loader
Foto

Galerie foto

Isprăvile lui Păcală, sâmbătă la TVR Internaţional

Sâmbătă, 8 august, de la ora 22.00, la TVR Internaţional facem cunoştinţă cu năzdrăvanul Păcală, personajul reinventat de regizorul Geo Saizescu.

 

Filmul românesc la TVRi

Se află în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile. Personajul pe care îl aduce în prim-plan este eroul snoavelor populare româneşti. Şi aceasta este o strofă din cântecul lui: „Frunzuliţă lobodă, măi / Gura lumii slobodă, măi / Merg pe drum şi mă gândesc / Pe cin’ să mai păcălesc / M-aş păcăli şi pe mine / Numai ca să-mi meargă bine.”

Filmul de comedie „Păcală” (1974) a fost regizat de Geo Saizescu. Scenariul a fost semnat de Dumitru Radu Popescu şi Geo Saizescu. Scenariștii au primit, în 1974, Premiul special al juriului Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru contribuția lor la promovarea comediei cinematografice românești. Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilesc-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Cosma Braşoveanu, Tanti Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ştefan Bănică, Geo Saizescu, Nucu Păunescu şi Ileana Stana Ionescu însufleţesc personajele din acest film.

Năzdrăvanul Păcală a venit pe lume într-o familie nevoiaşă pe un „picior de plai” românesc. El şi-a condiționat apariția pe lume, cerându-i mamei sale, care „are cea mai mare putere”, nu „tinereţe fără bătrâneţe” ca alți eroi din basme, ci să-i ursească să fie mereu tânăr, să nu îmbătrânească niciodată și să moară atunci când se va cununa cu prostia. După ce mama lui i-a ursit cele cerute, Păcală-adult a sosit adus de o barză. Ajuns pe pământ a dat nas în nas cu prostia şi lăcomia mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul. Vorbind în doi peri şi făcând pe prostul, isteţul Păcală îi va veni fiecăruia de hac, continuând să colinde lumea, întru stârpirea prostiei şi a nedreptăţii.

Într-un interviu acordat în 2009 cotidianului Evenimentul Zilei, regizorul Geo Saizescu spunea că „Păcală reprezintă inteligenţa românului, dorinţa sa de dreptate, fără să cadă în nas în faţa mai-marilor vremii, indiferent care ar fi ei. Mai mult, se luptă cu aceştia, dar şi cu prostia în general, multiplicată în toate aspectele (...) Păcală este multiplicat în noi toţi: tu eşti Păcală, eu sunt Păcală. El simbolizează dorinţa noastră de a lua atitudine, într-un fel sau altul, faţă de ceea ce se întâmplă. Reprezintă chintesenţa inteligenţei şi a spiritului justiţiar al românului (...) Este românul neaoş, iubitor de viaţă, de dragoste, de tradiţii şi de familie. Este un om al pământului şi nu un rătăcit în lumea românească.”

***

Lista filmelor pe care le puteţi urmări în această săptămână la TVR Internaţional o puteţi afla aici.

13:00 Global

Producător Mădălina Rădulescu Vochin

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

 

#tvri