loader
Foto

Galerie foto

Iosif Demian, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 27 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional vă spunem o poveste… ca la cinema, al cărei protagonist este un regizor român din Sydney.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În copilărie a nutrit două pasiuni: n-a scăpat nici un film dintre acelea care rulau la cele şase cinematografe din Oradea, iar pe de altă parte i-a plăcut să deseneze. Aşa că după ce a intrat în câmpul muncii ca mecanic la poştă în oraş, şi-a încercat norocul la Bucureşti, la celebrul I.A.T.C., între 900 de candidaţi. N-a înţeles ce s-a cerut la una dintre probe vizavi de un film, dar a desenat câteva cadre cheie, le-a analizat şi… şi-a schimbat cursul vieţii.

(w882) Iosif Demi

Pentru că aşa a ajuns Iosif Demian în creuzetul cinematografiei româneşti. Şi, tot în urma unor ocazii… deosebite, s-a trezit luat la filmări prin Apuseni, apoi la o co-producţie istorică… până după inundaţiile din 1970, când a făcut parte din echipa care a realizat documentarul „Apa ca un bivol negru”. De acolo şi până la a semna imaginea filmului - astăzi cult - „Nunta de piatră” n-a mai fost decât un pas. Tot în Apuseni, ca şi „Duhul aurului”.

(w882) AfiÅŸ Nunt

Apoi încă alte filme: „Aşteptarea”, „Zidul”, „Buzduganul cu trei peceţi”, seria TV „Un august în flăcări”. La un moment dat s-a angajat şi ca regizor: „Urgia” (alături de Andrei Blaier), „O lacrimă de fată”, „Baloane de curcubeu”, „Lovind o pasăre de pradă”, „Piciu”. Când nu a mai putut lucra liber (în România comunistă), a emigrat cu soţia sa, Erika Jozsa – muzician şi teleast aflat în aceeaşi situaţie – în Australia, la jumătatea anilor ’80.

(w882) Iosif Demi

Cei doi n-au insistat să-şi continue profesiile din ţară, dar până la urmă au putut să se apropie de domeniul preferat. Ajuns şef de catedră la Şcoala naţională de film şi televiziune de la Sydney, Iosif Demian şi soţia sa se dedică reportajelor şi documentarelor comandate din Europa, filmate în toată lumea. În 2000, semnează imaginea filmului oficial al Olimpiadei de la Antipozi.

A revenit de multe ori acasă, la un moment dat pentru a filma – după 40 de ani – Apusenii şi Roşia Montană, spaţiul în care cameramanul a debutat cu dreptul. „Memoria de piatră” documentează o dimensiune în plus (plină de inefabil) a unui spaţiu, unic dar şi reprezentativ, traversat de două epoci. Au mai fost şi alte filme, precum şi workshop-uri în ţara natală, dar în pofida realizărilor sale de peste decenii, Iosif Demian este prea puţin (re)cunoscut în România.

(w882) Iosif Demi

Un reportaj de Doru Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 Sâmbătă cu Albertina

„Sâmbăta cu Albertina” este cu şi despre stilul nostru de viaţă. Aflăm despre sănătate, educaţie, film & teatru, muzică & festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.

Prezintă Albertina Ionescu

Producător George Tudor

13:00 Tradiţii

*Ion Buldumea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri