loader
Foto

Inima, oasele şi obezitatea - subiectele săptămânii la „Un doctor pentru dvs.”

În săptămâna 19-22 octombrie, la TVR Internaţional am discutat despre terapiile moderne cardiovasculare, osteoporoză, despre vaccinare şi obezitate în rândul tinerilor. De luni până joi, de la ora 19.00.

 

Ana Maria Ghiur
Miruna Moraru
Irninis Miricioiu
Sorin Sîrbov

Luni, 19 octombrie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Irninis Miricioiu deschide săptămâna emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră” cu informaţii despre terapiile moderne cardiovasculare.

(w882) Irninis Mi

Pentru tratarea stenozei aortice, în România, se foloseşte o metodă minim invazivă, transcateterul, printr-o incizie extrem de mică la nivelul toracelui lateral stâng.

Este o noutate în lumea medicală prin faptul ca se evită operaţia pe cord prin desfacerea cutiei toracice, eliminându-se astfel multe dintre efectele secundare simţite acut de pacient.

Premiera a fost realizată anul acesta de medicii din cadrul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Despre acest subiect vorbim cu dr. Ionel Droc, medic primar în chirurgie cardiovasculară, director general al Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Candea”.

Marţi, 20 octombrie

Miruna Moraru a avut ca subiect osteoporoza - „hoţul tăcut”. În prezent, osteoporoza este o problemă gravă de sănătate, la nivel mondial.

(w882) Miruna Mor

Conform statisticilor, una din 5 femei adulte, mai ales după 50 de ani, dezvoltă în cursul vieţii o fractură osteoporotică. Unul din 5 bărbaţi de 50 de ani va fi atins de această boală. Implicaţiile acestei afecţiuni sunt majore atât la nivel social cât şi psihologic.

Daniel Grigorie, preşedinte al Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice, şef secţia Endocrinologie - Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I.Parhon”, a venit în studioul emisiunii şi ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 21 octombrie

Ana Maria Ghiur are ca temă, în această ediţie, imunizarea şi bolile infecţioase.

(w882) anamaria g

Odată cu răcirea vremii, încep campaniile de imunizare. Una, extrem de controversată, este cea a vaccinărilor, mai ales în rândul copiilor şi a vârstnicilor.

Metoda de inoculare a virusurilor şi bacteriilor, prin vaccinare, are ca scop evitarea apariţiei epidemiilor, multe dintre ele mortale, cum ar fi tuberculoza sau variola, cu o rată a mortalității de 30%.

Lista este lungă, iar programul de prevenţie din România a dezvoltat scheme complete de imunizare. Despre acest lucru aflăm mai multe detalii de la dr. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, consilier onorific al Ministrului Sănătăţii, reprezentant în Comitetul permanent regional al OMS.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 22 octombrie

Sorin Sîrbov vine cu noutăţile care au apărut în chirurgia obezităţii. În lume, aproape 300 de milioane de adulţi şi 22 de milioane de copii sub 5 ani sunt obezi. Această problemă a progresat mult în rândul copiilor.

(w882) Sorin Sîr

Alimentaţia bogată în zaharuri şi grăsimi nocive şi activitatea fizică redusă reprezintă principalele cauze ale obezităţii şi duc la maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale sau unele forme de cancer.

Atunci când problemele devin extrem de grave se intervine cu chirurgia metabolică. Cătălin Copăescu - medic primar în chirurgie generală, specialist în chirurgia obezităţii, director general Ponderas Hospital, ne explică despre acest fapt.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Livia dent Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: office@liviadent.ro

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook.

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie sau pagina de Facebook.

(w100) Mirador

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 107-111

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

 

#tvri