loader

Ia românească şi alte tradiţii, la “Corespondent TVRi”

Joi, 1 octombrie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional urmăriţi o ediţie specială a emisiunii “Corespondent TVRi”, dedicată portului străvechi. Ediţia s-a difuzat în premieră în data de 25 iunie.

 

A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această ediţie am aflat cine sunt câştigătorii concursului nostru "Promovează RomânIA, oriunde te-ai afla".Câștigătorii primesc trei superbe ii lucrate manual, oferite de sponsorul IIANA.

Ziua Universala a Iei este o sărbătoare care a fost preluată în ultimii ani de tot mai multe instituţii şi comunităţi româneşti din întreaga lume, în aceasta perioadă fiind organizate foarte multe evenimente dedicate acestei zile.

Începând din 2012 ziua iei coincide cu o alta importantă sărbătoare tradiţională românească, Sânzienele, despre care vorbim împreună Georgiana Onoiu, şeful secţiei Tezaurizare Patrimoniu la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti şi cu Liviu Jicman, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

(w882) Georgiana

(w882) Liviu Jicm

Ziua iei a fost sărbătorită şi la Chişinău, printr-un eveniment organizat de Ministerul culturii din Republica Moldova, în parteneriat cu ICR şi în cadrul căruia au fost expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi din România, iar colecţionarii au povestit istoria costumelor şi au descifrat semnificaţia simbolurilor cusute. Mai multe aflăm de la colegii de la TVR Moldova, post al Societăţii Române de Televiziune, care emite în Republica Moldova din decembrie  2013. Dorina Gherganov şi Vitalie Guţu ne spun cum a fost sărbătorită ia la Chişinău.

(w882) Vitalie Gu

În ajunul sărbătorii Sânzienelor ICR Lisabona a invitat publicul pasionat de artă din capitala lusitană la vernisajul expoziţiei“Blouse Roumaine, Femme roumaine”. Pe simeze se află mai mult de 50 de lucrări în tehnici foarte diverse, propuse de 46 de plasticiene din toate domeniile: pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie. Invitați de onoare au fost curatorul Cela Neamțu, personalitatea cea mai reprezentativă a tapiseriei românești contemporane, și marele romancier portughez Rui Zink. Amănunte ne oferă Gelu Savonea, director adjunct al ICR Lisabona şi Andreia Năstăsescu Bove, artist plastic.

(w882) Gelu Savon

(w882) Andreia Bo

În cel mai sudic oraş al Canadei, Windsor, aflat la graniţa cu SUA, tradiţiile româneşti sunt celebrate de 17 ani, în cadrul unui festival remarcabil, Caruselul naţiunilor. În acest an, satul românesc s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi de multe purtătoare de ii, aşa cum ne mărturiseşte Carmen Ognean.

La Toronto, sâmbătă 20 iunie, Muzeul canadian al textilelor a răsunat de muzică românească tradiţională. Asta pentru că Grigore Leşe a participat la IA Festival, eveniment aflat la cea de-a doua ediţie. Vorbim despre acest festival cu Grigore Leşe, care şi-a lansat la Toronto şi cartea "Acum ştiu cine sunt" şi cu Iuliana Pacso, producătoarea evenimentului.

(w882) Grigore Le

(w882) Iuliana Pa

Iile şi cămăşile româneşti au fost vedete şi pe străzile din Bruxelles la acest sfârşit de săptămână, datorită celor de la Casa de cultură belgo-română ARTHIS, care au organizat la rândul lor o sărbătoare a iei româneşti. Carmen Drăghici Hopârteande la ARTHIS Bruxelles ne spune mai multe.

(w882) Carmen DrÄ

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri