loader
Foto

Galerie foto

IA a pus în scenă un spectacol-maraton la ”Dăruieşte Românie!”

Sâmbătă, 26 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional, ”Dăruiește Românie!” a prezentat, într-o ediție specială, un spectacol-maraton în care artiștii României celebrează IA noastră românească.

 

Carmen Târnoveanu
Dăruiește Românie!

Marius Mihalache & Arabela Nicolau, Ovi, Ana Cebotari, Eugenia Nicolae, dar şi membri trupei RIT, au urcat pe scena ”Dăruieşte Românie!” pentru fapte, dar şi pentru poveştile țesute în jurul iilor sau cămăşilor tradiţionale pe care le poartă sau pe care le admiră.

Deschidem împreună o lume între ieri și azi, între cer și pământ daca vreți, între ce a fost și ce este povestea noastră a românilor. Mărturisirile oneste, istoriile personale, prietenia firească dintre cine au devenit și cine ştiu că sunt prin amprenta noastră românească, toate vor fi aduse în scenă, rând pe rând, de Marius Mihalache & Arabela Nicolau, Ana Cebotari, Izabela Măndoiu, Ovi, Eugenia Nicolae şi trupa RIT.

Mă uit pe Pinterest și văd cum IA este "în trend", cum își găsește locul în "situații vestimentare" la modă. Mai demult, Henri Matisse sau Constantin Daniel Rosenthal, amândoi îndrăgostiți de portul popular românesc, au semnat declarații de dragoste în picturi şi desene cu femei îmbrăcate cu ie. Tabloul România Revoluţionară cu Maria Rosetti, englezoaică la origine şi soţia lui C.A. Rosetti, purtând atât ie, cât şi năframă, e de agățat în memorie, mai ales de Ziua Universală a Iei.

Bine că Yves Saint Laurent și Tom Ford au defilat cu IA pe podiumurile internaționale. La fel și Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au semnat colecţii întregi pentru cămăşa populară românească. De-acum, cred că e și rândul nostru să facem ceva, ceva mai mult, măcar până vedem IA în Patrimoniul UNESCO, povesteşte Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii Dăruiește Românie!

(w882)

Sunt la înălțimea istoriei pe care caută să o înțeleagă pentru a-i găsi cea mai frumoasă transpunere în opere de artă, creații artistice. Sunt Marius Mihalache și Arabela Nicolau și după ce au strâns toate aplauzele lumii, revin la Dăruiește Românie!

Sunt atât de puține locuri în care poți să fii tu, să te bucuri cu ce-i al tău. Vă mulțumesc pentru ce faceți și pentru bucuria aceasta de a Dărui Românie!, spune Marius Mihalache.

Creațiile vestimentare avangardiste care arată că tradiționalul și contemporanul stau la aceeași masă, povestind despre ce are fiecare de oferit, se vor regăsi în spectacolul de sâmbătă, sub semnătura Izabelei Măndoiu.

Pentru mine IA înseamnă povestea de acasă pe care încerc să o reconstruiesc pentru orice context de viață, spune Izabela Măndoiu, creator de modă.

Ovi, artistul pentru care s-a strigat România de câteva ori bune, în concursuri și festivaluri internaționale, acceptă, din nou, provocarea de a dărui Românie.

Nu știi, Carmen, cât sunt de emoționat pentru că m-ai provocat să aduc în spectacolul de azi, melodii care îmi amintesc de momente extraordinare pe care le-am trăit în România, chiar pe scena Festivalului Cerbul de Aur, spune Ovi.

Celebrăm împreună Ziua Universală a Iei, într-un spectacol în care ieri și azi joacă după o partitură pe care o va citi, pe mai departe, și mâine. Iar mâine este despre viitor, iar viitorul este despre copii. De aceea, le mulțumesc tuturor artiștilor care sunt împreună cu noi sâmbătă pentru că au fost de acord să urce pe scenă și pentru copiii din programul educaţional „Vreau în clasa a 9-a”, al Fundației World Vision, care îşi propune să sprijine educaţia copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse. Proiectul vizează strângerea de fonduri din care vor fi acordate burse lunare pentru continuarea studiilor de liceu, cu ajutorul românilor de pretutindeni. TVR Internaţional, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, vă invită să fiți împreună cu noi pentru educaţie, pentru viitor, pentru România, susţinând un copil să meargă la şcoală. Informaţii pe larg găsiţi la adresa www.worldvision.ro., spune Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii.

Marius Mihalache & Arabela Nicolau, Ovi, Ana Cebotari, Eugenia Nicolae, RIME, dar şi membri trupei RIT, toți vor urca pe scenă pentru muzica lor, pentru fapte, dar şi pentru poveştile țesute în jurul iilor sau cămăşilor tradiţionale pe care le poartă sau pe care le admiră.

”Dăruiește Românie!” vă așteaptă, într-o ediție specială, de această dată, sâmbătă, 26 iunie, de la ora 21.00, la TVR International.

 

***

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii, a purtat o vestimentaţie semnată IE Clothing.

 

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri