loader
Foto

Galerie foto

IA - "La blouse roumaine", la ceas aniversar

TVR Internaţional derulează a doua ediţie a concursului "Promovează RomânIA oriunde te-ai afla!". Până pe 15 iunie vă puteţi înscrie la concurs şi câştiga o IE, urmărind programele noastre.

 

Mai multe detalii despre concurs găsiţi AICI.

Ia simbol, poveste şi istorie

Ia românească este confecţionată din pânză albă de bumbac, in sau borangic şi este împodobită cu broderie în motive populare româneşti, mai ales la mâneci, pe piept şi la gât, unele modele fiind împodobite şi cu mărgele sau paiete.

Potrivit tradiţiei, ia este lucrată de femeie, în casă. Din punctul de vedere al croiului ia trebuie să fie după model carpatic, adică croită în jurul gâtului.

Ia românească transformată în obiect de artă

(w500) IA

Pictorii români şi nu numai s-au lăsat vrăjiţi de IA românească.

Ea a devenit cunoscută şi a căpătat un renume mondial odată cu realizarea celebrei picturi "La blouse roumaine", a pictorului Henri Matisse în anul 1940, în care apare o ţărancă îmbrăcată în ie.

Pictura a fost inspirată de portul popular românesc, pe care Matisse l-a descoperit datorită prieteniei lui cu pictorul român Theodor Pallady.

Autorul lucrării "România revoluţionară", pictorul Daniel Rosenthal, a înfăţişat-o pe soţia lui C.A. Rosetti îmbrăcată în portul tradiţional românesc.

Nicolae Grigorescu, Theodor Aman şi Nicolae Tonitza au realizat picturi cu celebrul port românesc.

Mult mai târziu, creatori celebri de modă ca Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier şi Tom Ford au lansat colecţii având ca model ia. Designerii s-au inspirat destul de mult din portul satelor româneşti pentru realizarea unor colecţii de haine care s-au bucurat de succese răsunătoare.

De pildă, Yves Saint Laurent a lansat o întreagă colecţie, în anul 1981, intitulată "La blouse roumaine".

Tom Ford a reinterpretat ia din zona Sibiului, folosind în creaţiile sale brodăriile negre, specifice regiunii.

Printre personalităţile care au purtat cu mândrie ia românească se numără Principesa Elena, Regina Maria, Principesa Ileana şi Regina Elisabeta.

Ia s-a făcut cunoscută în lume şi datorită Mariei Tănase, care a purtat în nenumărate concerte portul popular românesc.

Poveşti şi legende despre ie

Ca orice lucru de valoare şi cu semnificaţie, ia are şi ea secrete şi chiţibuşuri.

De pildă, fetele se ascundeau când îşi croiau ia deoarece nu vroiau ca modelul să le fie furat de către alte fete. Se spune că Maica Domnului o proteja pe femeia care îşi lucra ia, ca aceasta să poată duce lucrul până la capăt.

Brodăria din portul preotesei aducea în prim-plan statutul social al familii. Acest port avea dimensiuni mari şi reprezenta apanajul femeilor înstărite.

Din străbuni, se spune că ia avea brodate însemne magice cu rolul de a proteja femeile de duhuri rele. Fetele tinere învăţau de la bunici şi străbunici cum să croiască semnele care le protejau de spiritele necurate.

Găsiţi poveşti despre ie în câteva materiale video disponibile pe TVR+!

AICI, AICI şi AICI

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:45 Omul anului

*Reportaje-portret

Episodul 1 şi Episodul 2

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolaie Cozma

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri