Gina Necula: Despre prietenie și patriotism (I)
vineri, 17 iulie 2020
A preda limba română străinilor poate este o provocare mare. Nu este simplu ca un profesor să facă trecerea de la predarea conceptelor și teoriilor lingvistice, la predarea acesteia ca limbă străină, spune Gina Necula în interviul realizat de Aura Dobre.
gina necula
gina si e doga
gina necula cu copii
gi8na si echipa din ucraina
gina necula
gina necula cu studentele
gina si profesorii
cahuk
gina necula
gina si e doga
gina necula cu copii
gi8na si echipa din ucraina
gina necula
gina necula cu studentele
gina si profesorii
cahuk
Alte legături
La un pas de România

Recent, Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a încheiat un acord de colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. De câțiva ani, în cadrul Universității de pe malurile Dunării există Facultatea Transfrontalieră, în care studiază tineri din Republica Moldova și din Ucraina - Regiunea Odesa. Una dintre persoanele cele mai implicate în acest proiect educațional este doamna conferențiar doctor Gina Necula, care a reușit să micșoreze distanțele dintre români prin programele de învățământ pe care le-a coordonat în ultimii ani. Dar totul a început în urmă cu 13 ani.

„În anul 2007 am coordonat primul curs pentru studenții Erasmus, aflați în mobilitate academică la universitatea noastră. Acel curs a fost revelatoriu pentru evoluția mea. Am înțeles atunci că a preda limba română străinilor poate fi o provocare foarte mare pentru că nu este simplu ca un profesor să facă trecerea de la predarea conceptelor și teoriilor lingvistice, care descriu și definesc limba română, la predarea acesteia ca limbă străină. Dar, în același timp, m-am bucurat de compensațiile unui demers cu rezultate rapid cuantificabile: unii studenți străini nu cunosc nici alfabetul latin, atunci când vin la cursuri în România, imaginați-vă satisfacția unui astfel de student atunci când ajunge să utilizeze independent limba.

(w640) gina necul

Totuși a mai durat câțiva ani până să aleg definitiv calea predării limbii române ca limbă a doua și ca limbă străină. Această schimbare majoră s-a produs în anul 2012 când am fost numită coordonator instituțional pentru limba română ca limbă străină și atunci am creat programul de studii An Pregătitor pentru cetățenii străini.”

Primul contact cu profesorii din Republica Moldova a avut loc în 2011, când a coordonat primul curs de formare profesională pentru 65 de cadre didactice din cadrul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia din Republica Moldova.

(w640) gina si pr

„Atunci i-am descoperit pe mulți dintre prietenii mei găgăuzi, am aflat problemele lor și am început să caut soluții împreună cu ei. Din aceste căutări s-a născut mai întâi un Masterat dedicat lor, Limba română – identitate și deschidere culturală (2013), apoi un alt Masterat, Comunicare, multiculturalitate și multilingvism (2014) și, încununarea muncii noastre a fost reprezentată de proiectele finanțate de Ministerul/Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care au început în 2015 și continuă până în prezent.”

Pentru o perioadă a fost prodecanul Facultății Transfrontaliere, acest lucru ajutând-o să înființeze Centrul Lingvistic „Limba noastră”, care se ocupă cu certificarea competențelor lingvistice pentru limba română, cu organizarea de conferințe și evenimente social-culturale pentru studenții facultății, fie că sunt străini, veniți să învețe limba română la Anul Pregătitor, fie că sunt cetățeni ai Republicii Moldova sau ucraineni, înscrişi la programe de studii de licență sau de masterat ale Facultății Transfrontaliere.

„În iunie 2019 am inaugurat sediul Centrului lingvistic, pe care am reușit să îl dotăm conform standardelor ARACIS cu laboratoare fonetice, laborator multimedia, mediu de predare optim pentru studenții străini. Apoi am încercat să creez un Departament de Științe Umaniste, întrucât facultatea noastră era organizată atipic, având un singur departament cu un nume fără personalitate. Mi-a reușit și acest demers! Apoi a venit momentul alegerilor pentru funcția de decan al facultății noastre și au fost mulți colegi, parteneri din  proiecte, studenți etc., care m-au îndemnat să candidez, având încredere în energiile mele creatoare nestăvilite!

În prezent sunt decan interimar al Facultății Transfrontaliere (pandemia a încurcat puțin calendarul de alegeri). Așadar, din această funcție, muncesc, creez, mă bucur de colegi minunați și de studenți care ne sunt mereu alături, deși există voci care mă avertizează că muncesc prea mult pentru un interimar! Partea frumoasă, care determină ca tot ceea ce fac să pară ușor, este că nu muncesc cu gândul la o funcție, muncesc cu gândul la tot ce am construit în acești ani, cu gândul la toți studenții mei foști, actuali și viitori și la toți prietenii pe care i-am câștigat!”

Ideea înființării Facultății Transfrontaliere a apărut încă din 1999, odată cu înființarea unei filiale a Universității „Dunărea de Jos” din Galați în Cahul, Republica Moldova.

„Un coleg care îmi fusese și profesor în facultate, regretatul Grigore Răcariu, un om cu inima cât toată harta României Mari, a fost inițiatorul extensiunii universitare a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, înființată la Cahul în anul 1999. La invitația dumnealui am mers la Cahul ca asistent la examene, mai întâi. Prima mea vizită la Cahul mi-a rămas în suflet atât pentru faptul că l-am avut ca ghid prin oraș pe domnul profesor Răcariu, cât și pentru faptul că am descoperit acolo o limbă română care trăise și evoluase singură timp de aproximativ 50 de ani, ca un copil abandonat de părinți la orfelinat.

(w640) cahuk

Pot spune, fără să mă tem de greutatea cuvintelor mele, că Republica Moldova m-a învățat ce înseamnă prietenie, omenie, iar Ucraina m-a învățat ce înseamnă patriotism, naționalism... cuvinte pe care le-am rostit de sute de ori în copilăria mea comunistă, dar pe care le-am umplut cu semnificație abia când am ajuns să cunosc realitatea din sudul Basarabiei. Când un student vine la sfârșitul cursului și îți întinde o pâine, spunând: „Primiți, vă rog, pânica aceasta, am făcut-o pentru dumneavostră!” nu poți cuantifica valoarea unui asemenea gest. Un om s-a trezit la 5 dimineața și a frământat pâine cu gândul la un profesor?! Cum se mulțumește pentru așa ceva?! Ceea ce aveam atunci în mână nu era pâine, doar pâine, era suflet, sufletul cuiva pus acolo pentru mine. Nu am știut cum trebuie să reacționez. I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru că mi-a dat meseria aceasta minunată, pentru că m-a dus pe drumul acesta și pentru că mi i-a lipit de suflet pe oamenii aceștia. Republica Moldova este pentru mine o lecție continuă...

Cum o lecție a fost și Ucraina. La Ismail am învățat să prețuiesc limba pe care o vorbesc. Când am fost invitată prima oară la „Ziua limbii române”, toate emoțiile pe care le-am trăit acolo m-au trezit din ignoranța pe care o aveam ca trăitor în România, ca om care vorbește limba română liber, fără niciun sacrificiu. A fost prima dată în viața mea când cântecele și poeziile despre limba română nu au mai părut plictisitoare și sforăitoare. Le știam pe toate, le recitasem în copilărie la serbări, dar abia energia emanată de toți românii frumoși adunați de prin satele din jurul Ismailului a făcut să trăiască în mine cu adevărat emoția lor. Abia oamenii aceia care nu s-au mutat niciodată din casele lor, dar care au ajuns să vorbească peste noapte altă limbă și să trăiască într-o țară care nu a aparținut strămoșilor lor, m-au făcut să înțeleg cât de important este să gândești liber în limba în care te-ai născut.”

Și de aici, de la aceste întâlniri emoționante au apărut proiectele de colaborare cu românii din Republica Moldova și Ucraina.

„Proiectele cu Moldova și Ucraina au consumat multă energie, dar au adus, de fiecare dată, tot atâtea recompense. Fiecare proiect mi-a adus prieteni noi și asta a compensat tot efortul depus.

Primul proiect a fost aprobat în 2015 - Limba română – de la „limbă de stat” la limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, Republica Moldova. Din fericire, la vremea aceea Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DpRP) nu permitea responsabilului de proiect să fie și formator, iar eu, spre surprinderea tuturor, am ales să fiu formator, să fiu zi de zi în proiect alături de profesori. Așadar am solicitat conducerii Universității să numească un alt responsabil de proiect! Nu am regretat nicio clipă și nu regret nici acum faptul că a fost altcineva responsabilul proiectului muncit de mine din prima și până în ultima clipă. Ca responsabil de proiect aș fi câștigat puncte în fișa de autoevaluare anuală sau ceva în plus pentru promovare, eu însă, am câștigat încrederea unor oameni de care mă bucur și astăzi și asta mă face mai fericită decât orice titlu academic pe care l-aș putea vâna în carieră.

(w640) gi8na si e

În anul 2016 am creat două proiecte (Program de eficientizare a predării limbii române în școlile din UTA Găgăuzia și din Raionul Taraclia, Republica Moldova și Program de internaționalizare în învățământul superior din România și Ucraina. Mobilități academice) pe care le-am dus la bun sfârșit cu succes, deși nu mi-a fost ușor să fiu responsabil oficial la unul și neoficial la celălalt!

În 2019 am ajuns chiar la 3 proiecte (Program de eficientizare a predării limbii române în școlile din UTA Găgăuzia și din Raionul Taraclia, Republica Moldova, Incursiuni lingvistice în regiunea de sud a Basarabiei – Ismail, Ucraina prin școli de vară în limba română și Program de internaționalizare în învățământul superior din România și Ucraina. Mobilități academice). Din fericire, în 2019 echipa era deja mult mai mare și proiectele s-au derulat mult mai ușor. De fapt, succesul proiectelor a fost asigurat de entuziasmul frumoșilor nebuni cu care colaborez. Idealiști ca mine, colegii mei pun tot atâta suflet în ideile mele nebunești și pare să ne iasă bine ceea ce facem împreună.”

(w640) gina cu fe

- Sfârșitul primei părți -

***

Click aici pentru a accesa - Interviu Gina Necula - partea a II-a

Interviu realizat de Aura Dobre

 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 05:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Tezaur de carte româneasca la Biblioteca Congresului American Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Timişoara *Sarea în bucate *Iepure cu sos vânătoresc şi găluşte nemţeşti ca la Lugoj Emisiune realizată de TVR Timişoara Producător Veronica Mihoc Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu (redifuzare)
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  *Ediţia 14 Producător Cătălin Heson
 • 12:30
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  Reţeaua de idoli
  *Mircea Bravo Redactor Mariana Cernăianu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală Figuri legendare ale rezistenţei Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 17:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţii: Adrian Daminescu Marius Parno -este un om de afaceri din Zalău şi de 13 ani lucrează la diferite proiecte cu finanţare europeană. A absolvit trei facultăţi şi în prezent luptă pentru dezvoltarea comunităţilor de rromi. Însă, până să ajungă în acest punct al vieţii sale, Marius s-a confruntat cu multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu. Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu Petrică şi Georgiana Pană -povestea relaţiei tată-fiică Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 18:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Invitaţii: Marcel Pavel Cristi Brancu, Oana Turcu şi Tudor Brancu-Turcu -o familie de nota 10 Nico Maria Radu şi Horia Moculescu ne vor spune povestea cântecului “Dorul” de Aurelian Andreescu Marcel Pavel, Nico, Paula şi Ovi, Maria Radu şi Adrian Daminescu vor cânta melodia “Dorul” Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor Cristina Moiseiu Rădulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr