loader
Foto

Frontierele neexplorate ale creierului

O ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” despre legătura dintre medicină și muzică, metodele de prevenire a bolii cronice de rinichi și descoperirile semnificative pe care le-au făcut cercetătorii români privind activitatea electrică a creierului.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

Boala cronică de rinichi

Invitat: prof. dr. Mircea Penescu, Șef Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie "dr. Carol Davila", preşedinte Fundaţia Medicina și Muzica, vicepreședinte Societatea Română de Nefrologie

Invitatul nostru a publicat zeci de lucrări în reviste medicale și a participat la numeroase comunicări și manifestări ştiinţifice naţionale şi internaționale. Este concertmaestru al Orchestrei Medicilor.

(w882)

“Mi-am urmat menirea de a face bine oamenilor. Şi, într-o dimineaţă, m-am trezit cu acest gând, bine înţelenit în cap că trebuie să devin medic. Nu am greşit îmbrăcând pentru o viaţă halatul alb”, spune prof. Penescu.

Potrivit convingerilor sale, educaţia muzicală care provine din copilărie creează profilul psihologic, moral al viitorului medic, şcoala muzicală fiind o şcoală a disciplinei. Vorbim despre boala cronică de rinichi, o suferință a lumii moderne care poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Descoperire a cercetătorilor români: o nouă frontieră a creierului

Invitat: din Canada, prof. dr. Florin Amzică, şef laborator de Neurofiziologie, Universitatea din Montreal

(w882)

“Marea dificultate este să perseverezi în împlinirea viselor tale”, susţine prof. Amzică, canadian de origine română, personalitate a neurofiziologiei international, membru în Orchestra Mondială a Medicilor. Prin strădanii zilnice, cercetează frontierele încă neexplorate ale creierului. Conduce laboratorul de neurofiziologie al Universității din Montreal unde caută să explice mecanismele celulare şi ionice ale creierului în cazuri de comă.

Împreună cu o echipă de cercetători a publicat, în 2013, un studiu prin care anunţa descoperirea unei stări de activitate electrică a creierului necunoscută până atunci, descoperire care poate avea efecte importante asupra criteriilor de stabilire a morţii cerebrale, utilizată în domeniul transplantului, dar şi a cercetării referitoare la pacienţii aflaţi în comă profundă.

Marți, 24 septembrie, de la ora 19:00, revedeți această ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internațional.

Ediția s-a difuzat în premieră la TVRi în 2 octombrie 2023.

***

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

Foto: 1. Pixabay

9:55 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalişti: Mirela Vasile, Andreea Baciu, Adrian Bănuţă

Realizator Marina Almăşan

Regizor artistic Dan Manoliu

Producător Marina Almăşan

Coproducator Astra dell Arte

(redifuzare)

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri