loader
Foto

Filmul românesc "Drumul oaselor", în weekend, la TVR Internațional

Aventuri din perioada premergătoare Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române puteți vedea în filmul "Drumul oaselor", în regia lui Doru Năstase, sâmbătă, 29 mai, ora 23.00, la TVRi.

 

Filmul românesc la TVRi

Seria ''Mărgelatu'' cuprinde şase filme istorice de aventuri, apărute în perioada 1980-1987, regizate de Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis şi Mircea Moldovan, iar rolul titular este interpretat de actorul Florin Piersic.

Despre producţie, criticul Ion Țuțui a remarcat colaborarea unei echipe experimentate în filmele cu haiduci (scenaristul Eugen Barbu, actorii Florin Piersic, Marga Barbu și Ion Besoiu) cu un regizor specializat în filme istorice (Doru Năstase) şi spunea că este „un ciclu care îl va face pe Mărgelatu nemuritor”.

Primul film al seriei este "Drumul oaselor" (1980), producţie care se află pe locul 15 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

(w882) iurie dari

Subiectul este concentrat asupra unui grup de boieri din organizaţia "Frăţia" care intră în posesia unei comori rămase de la Tudor Vladimirescu, ascunsă de un bătrân boier patriot sub albia unui râu. Ei străbat un teren secetos din Ţara Loviştei, numit "Drumul oaselor", pentru a scoate din ţară comoara şi a o vinde, iar cu banii obţinuţi să cumpere arme pentru înfăptuirea unei revoluţii. Rolurile principale sunt interpretate de actorii: Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Marinescu, Iurie Darie și Ernest Maftei.

(w882) maftei

"Reconstituire a societăţii româneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu puternic parfum de western spaghetti. Cel mai dinamic episod din seria scrisă de Eugen Barbu, în colaborare cu N. Paul Mihail (continuată cu „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”, „Colierul de turcoaze” şi „Totul se plăteşte”), în care îşi face debutul Mărgelatu, personaj enigmatic, "cavaler al norocului" venit de niciunde, jumătate haiduc, jumătate revoluţionar de profesie…(Tudor Caranfil)

***

România, 1980

Regia: Doru Năstase

Scenariul: Eugen Barbu, Nicolae Paul Mihail

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

 

#tvri