loader

Filmele româneşti din acest weekend la TVRi sunt „Mircea” şi „Nemuritorii”

O dramă istorică şi un film de aventuri, amândouă în regia lui Sergiu Nicolaescu, se difuzează sâmbătă şi duminică, de la ora 23.00, la TVR Internaţional.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 1 iunie - Drama istorică „Mircea”

Cu: Sergiu Nicolaescu, Şerban Ionescu, Adrian Pintea, Vlad Nemeş, Silviu Stănculescu, Ion Besoiu, Ion Riţiu

Acţiunea se petrece la începutul secolului al XV-lea în Ţara Românească. Filmul prezintă câteva momente semnificative dinspre sfârşitul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnitorul Ţării Româneşti.

(w882) filme

Pregătirea luptei cu oastea otomană condusă de sultanul Mehmed I Celebi, supravegherea intrigilor boierilor care doreau să închine ţara puterilor străine şi îndrumarea educaţiei nepotului preferat, Vlad, sunt momentele cele mai spectaculoase din film.

* 1989 - ACIN - Premiul pentru machiaj – Mircea Vodă

România, 1989

Scenariul: Titus Popovici

***

Duminică, 2 iunie - Un film de aventuri - „Nemuritorii”

Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică

(w882) Amza pelle

Este o adaptare cinematografică a scenariului „După furtună” de Titus Popovici.

La zece ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul, foştii lui oşteni rătăcesc încă prin Europa. Câţiva se hotărăsc să renunţe la pribegie şi să se întoarcă acasă pentru a-şi ţine jurământul faţă de voievod: să împlinească visul Unirii.

Cu ei au un cufăr, în care credeau că se află galbenii adunaţi de domnitor pentru refacerea armatei, şi steagul celor trei Ţări Româneşti unite - Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.

Vitejii fac faţă diverselor obstacole ivite în lungul drum spre casă. Duşmanii îi atacă la tot pasul. Fără a fi înfrânţi, eroii noştri pier unul câte unul, apărând cu vitejie preţiosul steag al Unirii.

(w882) nemuritori

* 1974 - ACIN - Premiul pentru interpretare masculină - Sergiu Nicolaescu.

România, 1974

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri