Unul dintre cei apreciaţi regizori români, în opinia cinefililor, dar şi a criticilor de specialitate, împlineşte pe 7 aprilie 73 de ani. Săptămâna aceasta, TVR i îl omagiază pe Mircea Daneliuc şi programează mai multe filme regizate de el.
Mircea Daneliuc s-a născut la 7 aprilie 1943, la Hotin. Este cunoscut în lumea culturală românească în multiplele lui valenţe – de regizor, scenarist, actor şi scriitor.
A urmat întâi cursuri de Filologie la Iași, apoi a ales Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti, secția regie.
A realizat primul film în anul 1975, „Cursa”, pentru care a primit premiul de debut în regie din partea ACIN si care a participat şi la numeroase festivaluri internaționale.
Când a dus pe marele ecran „Proba de microfon”, în anul 1980, regizorul a reuşit să îşi facă şi mai mult distinctă vocea în valul regizoral al epocii. Pelicula a obţinut Marele premiu ACIN şi Premiul special al juriului la Festivalul filmului pentru tineret, Costineşti.
Din filmografia lui Mircea Daneliuc: Cele ce plutesc (2009), Marilena (2009), Legiunea străină (2008), Sistemul nervos (2005), Ambasadori, căutam Patrie (2003), Senatorul melcilor (1995), Această lehamite (1994), Patul conjugal (1993), Tusea și junghiul (1992), A unsprezecea poruncă (1991), Iacob (1988), Glissando (1985), Croaziera (1981), Ediție specială (1980), Probă de microfon (1980), Vânătoarea de vulpi (1980), Cursa (1975)
Dintre cărțile scrise de Mircea Daneliuc: „Pisica ruptă” - roman pentru care a primit premiul ASPRO, Cea mai bună carte a anului 1997, „Marilena și câteva voluptăți” - roman, „Șchiopul binemirositor” - teatru, „Apa din cizme” - roman, „Doi pinguri”- teatru (O piesă în care frica de singurătate se intersectează ingenios cu sentimentul dezolant al izolării definitive. A fi „doi pinguri“ , adică „doi nesinguri“, este visul aparent nesfârșit al unui cuplu ciudat - Una - „tânara“, Unu - „nu prea“, conform site-ului regizorcautpiesa.ro), „Spălări pe cap” - proză scurtă (conform cinemagia.ro).
A scris scenariile filmelor pe care le-a regizat, exceptând colaborarea cu Timotei Ursu (ex. Cursa) şi a fost actor în mai multe lungmetraje ale sale.
Filme în regia lui Mircea Daneliuc, programate de TVR Internaţional în zilele de 9 şi 10 aprilie
CURSA
Sâmbătă, 9 aprilie, orele 15:00 şi 01:00
România, 1975
Regia: Mircea Daneliuc
Cu: Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Constantin Diplan, Mircea Daneliuc
Dramă inspirată din nuvela „Doi băieţi şi o fată” de Petru Vintilă
Anghel și Panait, șoferi la o întreprindere, trebuie să transporte o piesă-gigant, către o exploatare minieră. Pe drum, cei doi o întâlnesc pe Măria care are aceeași destinație, unde vrea să-l reîntâlnească pe soțul ei, miner. Fără bani și acte, Măria își continuă drumul alături de Anghel și de Panait. Amândoi se vor îndrăgosti de ea.
"Doi prieteni şi o fată gata să le strice, fără voia ei, prietenia, depăşesc cu atâta graţie sufletească (dar fără nicio dulcegărie) impasul, încât lirismul se naşte mai mult din renunţări decât din sugerate împliniri. Dintr-o treptată apropiere sufletească infinit mai ofertantă cinematografului decât un coup de foudre greu de tratat original în cinema. De la ironia iniţială, cinismul justificat de experienţele triste ale şoferului (admirabil interpretat de Mircea Albulescu) la delicateţea lui de îndrăgostit, din final, e o cursă sufletească dificilă dar exprimată cu atâta subtilitate cinematografică şi o francheţe şi un realism cu totul excepţionale în filmul românesc. Daneliuc a spart cu inteligenţă şi talent falsa pudoare sub care ne ascundem pe ecrane sentimentele, aşa cum îşi ascund bătrânele de la ţară gura când râd". (Alice Mănoiu, Magazin estival Cinema 1977)
* 1975 - ACIN - Premiul "Opera Prima" şi Premiile pentru imagine – Florin Mihăilescu - şi interpretare feminină - Tora Vasilescu;
* 1977 - Costineşti - Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune şi Premiul de interpretare feminină - Tora Vasilescu.
PATUL CONJUGAL
Sâmbătă, 9 aprilie, ora 22:00
România, 1993
Regia şi scenariul: Mircea Daneliuc
Cu: Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Valentin Teodosiu, Lia Bugnar, Valentin Uritescu, Geo Costiniu
Acţiunea se petrece în anii 90, imediat după Revoluţie. Vasile Potop, directorul unui cinematograf bucureştean, vrea să împrumute bani pentru ca soţia sa Carolina să facă un avort. Menajul lor a eșuat în plictiseală. Singurele momente de bucurie sunt date de Stela, casiera, cu care se închide din când în când în birou. În jur, toată lumea încearcă să facă un ban, apelând la idei de afaceri grotești. Stela se reprofilează şi devine prostituată. Încearcă apoi să vândă o carte a lui Ceauşescu, dar nu reuşeşte decât să intre în necazuri.
"Cu toate păcatele lui cinematografice (oricum, puţine), Mircea Daneliuc rămâne cel mai cool regizor şi scenarist român, indiferent de epoca în care a făcut film, iar aventurile lui colaterale (literare şi politice) şi îndârjirea cu care nu cerşeşte simpatia nimănui mi l-au făcut şi mai simpatic. Şi trec cu vederea parabola impersonală şi conjuncturală despre totalitarism, A unsprezecea poruncă, pentru că mi-aduc aminte că-n snobismul meu postrevoluţionar mi se păruse un film necesar. Daneliuc e unul dintre puţinii care şi-a canalizat mânia semnând, cu o ferocitate suprarealistă şi necontrolată, cel mai bun film despre degringolada tranziţiei: bomba nihilistă Patul conjugal. O comedie neagră extremă care îşi bagă degetele ude în priza realităţii, fără teama c-ar putea ieşi din ea o sperietoare. Iar vervă kamikaze ca-n scena avortului ratat cu cuiul bătut în burtă, mai rar..." (Mihai Chirilov, Re:Publik, mai 2005)
* 1993 - UCIN - Premiile pentru cel mai bun film, decoruri – Mircea Rîbinschi, interpretare masculină - Gheorghe Dinică;
* 1993 - Troia - Premiul special al juriului şi Premiul pentru interpretare masculină - Gheorghe Dinică.
IACOB
Duminică, 10 aprilie, ora 22:10
România, 1988
Regia şi scenariul: Mircea Daneliuc
Cu: Dorel Vişan, Cecilia Bârbora, Ion Fiscuteanu, Ion Besoiu, Florin Zamfirescu
Dramă inspirată din nuvela "Moartea lui Iacob Onisia" de Geo Bogza.
România deceniului al treilea din secolul XX. Iacob, un miner din Transilvania, este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. În ajunul Crăciunului, din dorinţa de a ajunge mai repede la familie, el se urcă într-o benă de transportat cărbuni şi rămâne suspendat deasupra unei prăpăstii. Se opune din răsputeri tragicului sfârşit care-l aşteaptă, face tot ce este posibil pentru a-şi salva viaţa.
* 1988 - ACIN - Marele Premiu; Premiile pentru imagine – Florin Mihăilescu, interpretare masculină - Dorel Vişan, montaj – Maria Neagu, coloană sonoră – Horea Murgu; Diplomă de onoare - Cecilia Bârbora.
***
Filmele pot fi urmărite livestream pe TVR+, pe tabletă sau mobil.