loader
Foto

Filme românești la TVRi: "Semnul şarpelui" și "Întoarcerea din iad"

Urmăriți două drame, una inspirată din romanul “Patima” de Mircea Micu, și alta inspirată din nuvela „Jandarmul” de Ion Agârbiceanu, sâmbătă și duminică, 27-28 martie, ora 23.00, la TVR Internațional!

 

Filmul românesc la TVRi

"Semnul şarpelui" – sâmbătă, 27 martie, ora 23.00

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ecaterina Handrabur (Leopoldina Bălănuţă), hangiţă într-un sătuc de lângă graniţa cu Ungaria, vrea să se răzbune pe vameşul (Dorel Vişan) care a insistat pe lângă jandarm (Aristide Teică) ca fiul ei, Simion (Dinu Manolache), să plece pe front.

(w882) visan

Pentru a-şi duce planul la îndeplinire, ea se aliază cu primarul, reprezentant al nou-instauratei puteri comuniste, şi cu un contrabandist justiţiar, Alimandru. Ovidiu-Iuliu Moldovan este aici un haiduc modern şi un justiţiar-călăuză pentru cei fug din ţară, după instalarea noului regim.

(w882) iuliu mold

Soţia celui luat la armată (Valeria Sitaru) îl aşteaptă până când află, din cartea trimisă soacrei de către autorităţi, că bărbatul a murit.

(w882) albulescu

Un personaj interesant are şi Mircea Albulescu, cel care interpretează un emigrat reîntors din America în satul natal, pentru că suferea de dor. Dar şi acasă va avea dificultăţi de acceptare în comunitate.

(w882) fiu

La sfârşit se întoarce de pe front şi fiul hangiţei. Dar mama lui, între timp, nu mai era.

(w882) ecaterina

Ovidiu Iuliu Moldovan a fost un actor apreciat de Mircea Veroiu, dovadă stau rolurile, nu puţine, pe care le-a interpretat în filmele regizate de el.

Lumea rurală transilvană a fost o constantă a filmografiei lui Mircea Veroiu. Satele din Transilvania au fost spaţiul în care s-au desfăşurat multe dintre acţiunile din peliculele sale, că a fost vorba de ecranizări sau nu.

„Semnul șarpelui" este inspirat din romanul „Patima", de Mircea Micu.

(w882) leopoldina

Tripticul lui Veroiu (referire la Nunta de piatră, Duhul aurului şi Semnul şarpelui – n.r.) o situează pe Leopoldina Bălănuță în rândul marilor actrițe creatoare de personaje. Personajul ei își trage rădăcinile dintr-o lume în care femeia este sortită supunerii și umilinței, unui destin implacabil menit să o ducă la o abdicare lentă până în ziua în care viața îi devastează sufletul și o face să urle de durere. La căldura unor gingășii, a unei duioșii și dăruiri necondiționate crește pe tăcute, pe nesimțite, floarea demnității ei ca ființă, forța și înverșunarea pe care numai durerea și suferința le pot da." (Cornel Cristian, Magazin estival, Cinema, 1984).

Fiică de preot, Leopoldina Bălănuță s-a născut la 10 decembrie 1934, la Păulești, județul Vrancea. A absolvit, în 1957, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ' „I. L. Caragiale'' din București, la clasa Mariettei Sadova și a lui Marcel Anghelescu.

Debutul ei în film a fost cu „Pisica de mare'' (1963), în regia lui Gheorghe Turcu.

Din filmografia Leopoldinei Bălănuţă''Nunta de piatră'' (1971), ''Tatăl risipitor'' (1974), ''Dincolo de pod'' (1975), ''Pe firul apei'' (1978), ''Ion — blestemul pământului, blestemul iubirii'' (1979), ''Înghițitorul de săbii'', ''Semnul șarpelui'' (1981), ''Mult mai de preț e iubirea'', ''Năpasta'' (1982), ''Scopul și mijloacele'' (1983), ''Punct și de la capăt'' (1985), ''Umbrele soarelui'' (1986), ''Rămânerea'' (1990), ''Balanța'' (1991), ''Chira Chiralina'' (1993).

(w882) leopoldina

Leopoldina Bălănuță nu e vedetă de cinema. Nu e nici măcar anti-vedetă. Și aș zice că, din nefericire, nu e nici ceea ce am putea numi mai sobru o actriță de film, pentru că și filmul are sarcina să se apropie de ea. Și nu e greu de înțeles de ce: căci nu se pot scrie în toate zilele roluri pentru această actriță de zile foarte mari". (Sanda Faur, Almanah, Cinema, 1975)

Leopoldina Bălănuță a primit Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''. A fost distinsă şi cu numeroase premii de interpretare pentru film, printre ele - premiul ACIN 1972 pentru rolul din „Nunta de piatră''.

Distincții:

* 1982 - Costineşti - Premiile pentru interpretare masculină - Ovidiu Iuliu Moldovan, interpretare feminină - Leopoldina Bălănuţă şi muzică – Adrian Enescu. Premiul special al juriului pentru interpretare masculină - Mircea Diaconu

România, 1981

Regia: Mircea Veroiu

Scenariul: Mircea Micu

Cu: Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Ion Vâlcu, Costel Constantin, Valeria Sitaru, Mircea Albulescu, Radu Gheorghe, Dinu Manolache

(w882) intoarcere

"Întoarcerea din iad" – duminică, 28 martie, ora 23.00

Dumitru, un ţăran bogat, trăieşte o pasională poveste de dragoste cu Veronica, fosta lui iubită, acum femeie măritată. Relaţia lor devine tot mai greu de ascuns de ochii lumii, mai ales de ochii unui soţ gelos şi dornic de răzbunare. Izbucnirea Primului Război Mondial complică şi mai mult lucrurile. Cei doi rivali declaraţi pleacă împreună pe front să lupte umăr la umăr împotriva aceluiaşi inamic. De acum, viaţa fiecăruia poate depinde în orice clipă de celălalt.

(w882) intoarcere

Distincții:

* 1983 - ACIN - Premiile pentru: imagine – Vlad Păunescu, decoruri – Radu Corciova, costume – Desdemona Lozinschi, muzică – Cornel Ţăranu, coloana sonoră – Silviu Camil, montaj – Cristina Ionescu. Diplomă de onoare - Ana Ciontea

* 1983 - Moscova - Diplomă specială

* 1983 – Propunerea României spre a fi nominalizat la Premiul Oscar – categoria Cel Mai Bun Film Străin

România, 1983

Regia: Nicolae Mărgineanu

Scenariul: Nicolae Mărgineanu, Petre Sălcudeanu

Cu: Constantin Brânzea, Maria Ploae, Remus Mărgineanu, Ana Ciontea

 

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Translator mimico gestual Laura Ioana

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

 

#tvri