loader

Filme de weekend: "Concurs" și "Lumina palidă a durerii"

TVRi vă invită să urmăriți dramele " Concurs ", în regia lui Dan Pița, și " Lumina palidă a durerii ", în regia lui Iulian Mihu, sâmbătă și duminică, de la ora 23.00. Filmele vor fi difuzate în simulcast cu TVR 3.

 

Filmul românesc la TVRi

"Concurs" - sâmbătă, 9 mai, ora 23.00

Un colectiv de funcţionari publici participă la un concurs de orientare, într-o pădure care urmează să fie distrusă pentru a se construi un mastodont industrial. Echipei i se alătură un tânăr necunoscut, pasionat de drumeţii, care devine, pe parcurs, ghidul şi liderul grupului. Preocupaţi până la obsesie de respectarea regulamentului, concurenţii ignoră până şi strigătul disperat, după ajutor, al unei femei. Treptat, tensiunile din grup ies la iveală şi explodează, iar paşnica distracţie în natură se transformă într-o scenă de teatru grotesc. Se dezvăluie caractere, relații personale, morala și ambițiile fiecăruia.

"Nu ne aflăm, cum se zice, într-o situație-limită. Dar e o situație de precipitare. Caracterele sunt obligate să se reliefeze. Scoase din convențiile citadine, relațiile umane încep să se apropie de ceea ce sunt de fapt. Istovirea mărește nervozitatea, iar la nervi inhibiția nu mai funcționează. Participanții simt nevoia să spună lucrurilor pe nume, „să spargă buboiul”. Adevărata menire a Concursului pare a fi aceea să ni-i dezvăluie. O primă „concluzie” îi aparține Puștiului: „nu e cazul să vă urâți așa”... Ne aflăm în fața unui film care mută borne”. (Ecaterina Oproiu, România liberă, 4 noiembrie 1982)

România, 1982

Regia şi scenariul: Dan Piţa

Cu: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ştefan Iordache, Claudiu Bleonţ, Oana Pellea

***

“Concurs” îi creează lui Dan Pița probleme cu cenzura epocii, reușind, însă, să primească distincții:

* 1982 - ACIN - Premiile pentru regie şi imagine – Vlad Păunescu; Diplomă de onoare - Claudiu Bleonţ

* 1982 - Costineşti - Premiile pentru regie, imagine  – Vlad Păunescu şi muzică – Adrian Enescu

* 1985 - New Delhi - Premiul FIPRESCI

Dan Pița este laureat la Berlin cu Ursul de Argint (pentru “Pas în doi”, 1986) și la Veneția cu Leul de Argint (pentru "Hotel de Lux", 1992). În 2009, în țară, TIFF îi acordă premiul pentru întreaga activitate.

(w882) film Lumin

"Lumina palidă a durerii" - duminică, 10 mai, ora 23.00

În vara anului 1913, într-un sat din apropierea Buzăului, Ionică, fiul învăţătorului, este martorul vieţii grele a bieţilor săteni. Oamenii muncesc şi câte 16 ore pe zi la sondele de petrol, în schimbul unor salarii foarte mici. În plus, războiul se apropie şi speranţele lor încep să se năruie.

"În Lumina palidă a durerii, nobleţea sufletească a ţăranului român se întruchipează în două femei tinere şi un băiat adolescent. Moartea pluteşte asupra fiecărei zile. Moartea de foame, de boală, de accidente. Moartea e însă privită fără frică. Curajul în faţa morţii e, de fapt, o veche moştenire dacă. Geţii socoteau că moartea nu întrerupe viaţa, ci o prelungeşte." -(D.I. Suchianu, "România literară", 1980)

România, 1979

Regia: Iulian Mihu

Cu: Liliana Tudor, Gheorghe Marin, Violeta Andrei, Florina Luican, Emanoil Petruţ

 

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri