loader
Foto

Filme de weekend: "Concurs" și "Lumina palidă a durerii"

TVRi vă invită să urmăriți dramele " Concurs ", în regia lui Dan Pița, și " Lumina palidă a durerii ", în regia lui Iulian Mihu, sâmbătă și duminică, de la ora 23.00. Filmele vor fi difuzate în simulcast cu TVR 3.

 

Filmul românesc la TVRi

"Concurs" - sâmbătă, 9 mai, ora 23.00

Un colectiv de funcţionari publici participă la un concurs de orientare, într-o pădure care urmează să fie distrusă pentru a se construi un mastodont industrial. Echipei i se alătură un tânăr necunoscut, pasionat de drumeţii, care devine, pe parcurs, ghidul şi liderul grupului. Preocupaţi până la obsesie de respectarea regulamentului, concurenţii ignoră până şi strigătul disperat, după ajutor, al unei femei. Treptat, tensiunile din grup ies la iveală şi explodează, iar paşnica distracţie în natură se transformă într-o scenă de teatru grotesc. Se dezvăluie caractere, relații personale, morala și ambițiile fiecăruia.

"Nu ne aflăm, cum se zice, într-o situație-limită. Dar e o situație de precipitare. Caracterele sunt obligate să se reliefeze. Scoase din convențiile citadine, relațiile umane încep să se apropie de ceea ce sunt de fapt. Istovirea mărește nervozitatea, iar la nervi inhibiția nu mai funcționează. Participanții simt nevoia să spună lucrurilor pe nume, „să spargă buboiul”. Adevărata menire a Concursului pare a fi aceea să ni-i dezvăluie. O primă „concluzie” îi aparține Puștiului: „nu e cazul să vă urâți așa”... Ne aflăm în fața unui film care mută borne”. (Ecaterina Oproiu, România liberă, 4 noiembrie 1982)

România, 1982

Regia şi scenariul: Dan Piţa

Cu: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ştefan Iordache, Claudiu Bleonţ, Oana Pellea

***

“Concurs” îi creează lui Dan Pița probleme cu cenzura epocii, reușind, însă, să primească distincții:

* 1982 - ACIN - Premiile pentru regie şi imagine – Vlad Păunescu; Diplomă de onoare - Claudiu Bleonţ

* 1982 - Costineşti - Premiile pentru regie, imagine  – Vlad Păunescu şi muzică – Adrian Enescu

* 1985 - New Delhi - Premiul FIPRESCI

Dan Pița este laureat la Berlin cu Ursul de Argint (pentru “Pas în doi”, 1986) și la Veneția cu Leul de Argint (pentru "Hotel de Lux", 1992). În 2009, în țară, TIFF îi acordă premiul pentru întreaga activitate.

(w882) film Lumin

"Lumina palidă a durerii" - duminică, 10 mai, ora 23.00

În vara anului 1913, într-un sat din apropierea Buzăului, Ionică, fiul învăţătorului, este martorul vieţii grele a bieţilor săteni. Oamenii muncesc şi câte 16 ore pe zi la sondele de petrol, în schimbul unor salarii foarte mici. În plus, războiul se apropie şi speranţele lor încep să se năruie.

"În Lumina palidă a durerii, nobleţea sufletească a ţăranului român se întruchipează în două femei tinere şi un băiat adolescent. Moartea pluteşte asupra fiecărei zile. Moartea de foame, de boală, de accidente. Moartea e însă privită fără frică. Curajul în faţa morţii e, de fapt, o veche moştenire dacă. Geţii socoteau că moartea nu întrerupe viaţa, ci o prelungeşte." -(D.I. Suchianu, "România literară", 1980)

România, 1979

Regia: Iulian Mihu

Cu: Liliana Tudor, Gheorghe Marin, Violeta Andrei, Florina Luican, Emanoil Petruţ

 

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#tvri