loader
Foto

Filme de Geo Saizescu pentru sâmbătă şi duminică la TVRi

Personaje care înving cu inteligenţă şi umor impostura, în comedii clasice de Geo Saizescu, sunt eroii alături de care vă invităm să vă petreceţi zilele de 17 şi 18 septembrie, la TVR Internaţional.

 

Filmul românesc la TVRi

Şantaj

sâmbătă, 17 septembrie, orele 10:30 şi 18:00

Începem sfârşitul de săptămână în compania filmelor regizorului Geo Saizescu printr-o poveste poliţiştă, în care oamenii obişnuiţi ajung în contexte neobişnuite în care se descurcă remarcabil, dar de unde nu lipsesc situaţiile comice.

(w882) Ileana Sta

Profesoara de matematică Minerva Tutovan devine peste noapte cadru al miliţiei, cu gradul de maior şi elucidează unul dintre cele mai grele cazuri. Ea are de-a face cu o bandă de falsificatori de diplome universitare, care își selecționează clienții din rândul tinerilor de talent, pe care-i ajută să ajungă celebri. Apoi, prin şantaj, răufăcătorii le smulg tehnicile de producţie.

"Inspirată de romanul Rodicăi Ojog-Brașoveanu ”Omul de la capătul firului”, eroina e primul anchetator-femeie din filmul românesc, dar pusă să lucreze în tandem cu un bărbat. Rezultă un umor complementar: ea – iute, el – tont, ea – aprigă, el – docil, ea – descurcăreață, el – ageamiu", remarca Tudor Caranfil.

În rolul Minervei Tutovan o veţi recunoaşte pe tânăra Ileana Stana Ionescu, iar în rolul locotenentului Dobrescu pe Sebastian Papaiani. În distribuţie mai apar Amza Pellea, Octavian Cotescu, Ion Besoiu, Ioana Bulcă, Silviu Stănculescu.

(w882) Ileana Sta

Secretul lui Bachus

sâmbătă, 17 septembrie, ora 22:00

Realizat în 1984 de regizorul Geo Saizescu pe un scenariu de Titus Popovici, filmul îi are în distribuţia excepţională pe actorii Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Emil Hossu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani.

Subiectul filmului îl reprezintă depistarea și distrugerea unei rețele infracționale organizate în România comunistă în jurul gestionarului unui depozit de vinuri. Gruparea a ajuns să includă un număr mare de persoane din mai multe ramuri economice. Ștefănescu a pus bazele unei grupări infracționale care se ocupa cu falsificarea de vinuri și vânzarea acestora.

Ziaristul Victor descoperă nereguli într-o întreprindere agricolă de stat. Investigaţiile lui vor scoate la lumină potlogăriile responsabilului unei unităţi de desfacere a vinului, poreclit Bachus. În ciuda ajutorului de la foarte mulţi acoliţi, Bachus nu-şi va putea ascunde secretul.

Sursa de inspirație a scenariului filmului a fost, aşadar, cazul Gheorghe Ștefănescu sau dosarul „Vinul”. Gheorghe Ștefănescu provenea dintr-o familie de experți în producerea vinului, el lucrând ca gestionar al unui depozit de vinuri. A fost arestat în anii '60 în urma acuzațiilor de delapidare, contrafacere și diluare de băuturi, dar și de lovire și favorizarea infractorului. El a ieșit din închisoare în 1967 şi și-a reluat vechea ocupație, fiind în perioada martie 1971 - august 1978 șef al unui depozit de vinuri și rachiuri din Calea Griviței.

(w882) Secretul l

Arestarea lui Ştefănescu a fost făcută după un flagrant delict, organizat în urma unei tranzacţii în care cel urmărit cumpăra aur de la un bişniţar. La percheziţie i s-a găsit acasă, pe lângă aur, şi suma de un milion de lei. Locuia la bloc şi banii erau ţinuţi pe balcon, într-un zid făcut special, îşi aminteşte chestorul Costică Voicu de acţiunea din vara lui 1978. Tot el spune că acţiunea de prindere a lui Ştefănescu a purtat numele de cod „Fermitatea '78".

Lui Gheorghe Ştefănescu nu i s-a spus niciodată „Bachus". Această poreclă apare numai în filmul lui Titus Popovici şi Geo Saizescu. Lui Ştefănescu i se spunea „nea Gică".

Bachus era zeul roman al vinului şi viței-de-vie.

Secretul lui Nemesis

duminică, 18 septembrie, ora 23:00

(w235)Continuarea din 1987 a primului Secret, comedia cu acelaşi ziarist în prim-plan, interpretat de Emil Hossu, îi mai are în distribuţie pe Gheorghe Dinică, Carmen Galin, Ileana Stana Ionescu, sub bagheta aceluiaşi Geo Saizescu.

După ce este dat afară din funcția de administrator al unui complex,  acuzat că a săvârșit numeroase abuzuri, N.M. Siseanu înfiinţează o sectă religioasă profitând de credulitatea oamenilor, pe care-i convinge să contribuie cu sume mari de bani. Siseanu este în cele din urmă prins, cu ajutorul ziaristului Victor Mirea şi al soţiei acestuia.

Cartea de vizită a regizorului Geo Saizescu este o garanţie a bunei-dispoziţii aduse de această comedie.

Din filmografia regizorului vă amintim: Doi vecini, Balul de sâmbătă seara, Dragoste la zero grade, Un surâs în plină vară, Păcală, Secretul lui Nemesis, Secretul lui Bachus, Eu, tu şi Ovidiu, Astă seară dansăm în familie.

***

Ce alte filme mai puteţi urmări la TVR Internaţional aflaţi AICI.

***

Filmele pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:40 Timişoara capitală culturala europeană

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

(redifuzare)

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri