Personaje care înving cu inteligenţă şi umor impostura, în comedii clasice de Geo Saizescu, sunt eroii alături de care vă invităm să vă petreceţi zilele de 17 şi 18 septembrie, la TVR Internaţional.
Şantaj
sâmbătă, 17 septembrie, orele 10:30 şi 18:00
Începem sfârşitul de săptămână în compania filmelor regizorului Geo Saizescu printr-o poveste poliţiştă, în care oamenii obişnuiţi ajung în contexte neobişnuite în care se descurcă remarcabil, dar de unde nu lipsesc situaţiile comice.
Profesoara de matematică Minerva Tutovan devine peste noapte cadru al miliţiei, cu gradul de maior şi elucidează unul dintre cele mai grele cazuri. Ea are de-a face cu o bandă de falsificatori de diplome universitare, care își selecționează clienții din rândul tinerilor de talent, pe care-i ajută să ajungă celebri. Apoi, prin şantaj, răufăcătorii le smulg tehnicile de producţie.
"Inspirată de romanul Rodicăi Ojog-Brașoveanu ”Omul de la capătul firului”, eroina e primul anchetator-femeie din filmul românesc, dar pusă să lucreze în tandem cu un bărbat. Rezultă un umor complementar: ea – iute, el – tont, ea – aprigă, el – docil, ea – descurcăreață, el – ageamiu", remarca Tudor Caranfil.
În rolul Minervei Tutovan o veţi recunoaşte pe tânăra Ileana Stana Ionescu, iar în rolul locotenentului Dobrescu pe Sebastian Papaiani. În distribuţie mai apar Amza Pellea, Octavian Cotescu, Ion Besoiu, Ioana Bulcă, Silviu Stănculescu.
Secretul lui Bachus
sâmbătă, 17 septembrie, ora 22:00
Realizat în 1984 de regizorul Geo Saizescu pe un scenariu de Titus Popovici, filmul îi are în distribuţia excepţională pe actorii Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Emil Hossu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani.
Subiectul filmului îl reprezintă depistarea și distrugerea unei rețele infracționale organizate în România comunistă în jurul gestionarului unui depozit de vinuri. Gruparea a ajuns să includă un număr mare de persoane din mai multe ramuri economice. Ștefănescu a pus bazele unei grupări infracționale care se ocupa cu falsificarea de vinuri și vânzarea acestora.
Ziaristul Victor descoperă nereguli într-o întreprindere agricolă de stat. Investigaţiile lui vor scoate la lumină potlogăriile responsabilului unei unităţi de desfacere a vinului, poreclit Bachus. În ciuda ajutorului de la foarte mulţi acoliţi, Bachus nu-şi va putea ascunde secretul.
Sursa de inspirație a scenariului filmului a fost, aşadar, cazul Gheorghe Ștefănescu sau dosarul „Vinul”. Gheorghe Ștefănescu provenea dintr-o familie de experți în producerea vinului, el lucrând ca gestionar al unui depozit de vinuri. A fost arestat în anii '60 în urma acuzațiilor de delapidare, contrafacere și diluare de băuturi, dar și de lovire și favorizarea infractorului. El a ieșit din închisoare în 1967 şi și-a reluat vechea ocupație, fiind în perioada martie 1971 - august 1978 șef al unui depozit de vinuri și rachiuri din Calea Griviței.
Arestarea lui Ştefănescu a fost făcută după un flagrant delict, organizat în urma unei tranzacţii în care cel urmărit cumpăra aur de la un bişniţar. La percheziţie i s-a găsit acasă, pe lângă aur, şi suma de un milion de lei. Locuia la bloc şi banii erau ţinuţi pe balcon, într-un zid făcut special, îşi aminteşte chestorul Costică Voicu de acţiunea din vara lui 1978. Tot el spune că acţiunea de prindere a lui Ştefănescu a purtat numele de cod „Fermitatea '78".
Lui Gheorghe Ştefănescu nu i s-a spus niciodată „Bachus". Această poreclă apare numai în filmul lui Titus Popovici şi Geo Saizescu. Lui Ştefănescu i se spunea „nea Gică".
Bachus era zeul roman al vinului şi viței-de-vie.
Secretul lui Nemesis
duminică, 18 septembrie, ora 23:00
După ce este dat afară din funcția de administrator al unui complex, acuzat că a săvârșit numeroase abuzuri, N.M. Siseanu înfiinţează o sectă religioasă profitând de credulitatea oamenilor, pe care-i convinge să contribuie cu sume mari de bani. Siseanu este în cele din urmă prins, cu ajutorul ziaristului Victor Mirea şi al soţiei acestuia.
Cartea de vizită a regizorului Geo Saizescu este o garanţie a bunei-dispoziţii aduse de această comedie.
Din filmografia regizorului vă amintim: Doi vecini, Balul de sâmbătă seara, Dragoste la zero grade, Un surâs în plină vară, Păcală, Secretul lui Nemesis, Secretul lui Bachus, Eu, tu şi Ovidiu, Astă seară dansăm în familie.
***
Ce alte filme mai puteţi urmări la TVR Internaţional aflaţi AICI.
***
Filmele pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.