loader
Foto

Familia românească într-un tablou – „Cuibul de viespi”, la TVR2

Comedia programată la „Duminica filmului românesc", „Cuibul de viespi”, a putut fi urmărită duminică, 1 octombrie, de la ora 20.00 pe TVR2 și TVR+.

 

Regizorul Horea Popescu, cel care semnează şi scenariul, adaptare după piesa „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, a realizat acest film în anul 1986.

Horea Popescu (1925-2010) a fost regizor de teatru şi film, director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti mai mult de două decenii.

Din filmografia lui, cinefilii au reţinut „Omul de lângă tine", „De trei ori Bucureşti", „Dragoste lungă de o seară" şi „Moartea unui artist". El a fost şi realizator de spectacole de televiziune, precum „Bălcescu", după Camil Petrescu, „Titanic Vals", după Tudor Muşatescu, şi „Profesionistul", după Duŝan Kovacevici.

În filmul „Cuibul de viespi”, contemplăm un tablou al societăţii româneşti dintr-un oraş de provincie, din perioada interbelică. Portretele creionate de dramaturg şi întruchipate din fibră caragialescă de fiecare generaţie de actori dau însă acestei ecranizări putere de tablou exemplar, de familie şi moravuri, al României profunde.

În centru tronează Aneta Duduleanu, una dintre cele trei surori-gaiţe, nemulţumită de mariajul mezinei clanului, Margot, cu jurnalistul Mircea. Surorile făceau parte dintr-o familie de comercianţi prosperi, acum confruntate cu „timpurile noi” şi ascensiunea burgheză a nou-veniţilor prin mezalianţe.

(w235) Cuibul deGheorghe Dinică îl interpretează pe Georges Duduleanu, fiul Anetei, iar pentru rolul său a fost recompensat de ACIN cu Premiul special al juriului. Tora Vasilescu este Colette Duduleanu, soţia lui Ianache, celălalt fiu al Anetei, jucat de Marin Moraru.

Tamara Buciuceanu Botez este moşiera Aneta Duduleanu, iar pe Margot, soţia lui Mircea, interpretat de Ovidiu Iuliu Moldovan, o joacă Maria Ploae.

Memorabil este rolul Fraulein, servitoarea nemţoaică interpretată de Ileana Stana Ionescu, în postură de Iago feminin, domestic şi dâmboviţean. Surorile Anetei sunt Zoia şi Lena, interpretate savuros de Coca Andronescu şi Raluca Zamfirescu.

Wanda, personajul feminin care dinamitează cuplul Margot-Mircea şi apoi întregul cuib de viespi, este interpretată de Viviana Alivizache. Virginia Mirea care o interpretează pe Zamfira dă și ea o mână de ajutor în agitația cuibului, încheiată en fanfare, la propriu și la figurat.

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți citi aici.

21:00 Vineri seara in direct

*Best of 2

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(redifuzare)

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri