loader
Foto

Galerie foto

„Expediţiile memoriei”, un documentar în patru episoade, la “Lumea și noi”

Din 5 mai, timp de patru săptămâni, în fiecare seară de marți, de la ora 20.30, la TVR Internațional am pornit într-un demers de recuperare a istoriei prin Kazahstan, alături de Violeta Gorgos de la TVR Iași.

 

Lumea şi noi

Marţi, 5 mai – partea I

11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film - şi-au propus să-şi recupereze trecutul, să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi, fără voie, în stepa kazahă. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii. În prima ediţie, vizităm Lavra Pecerska de la Kiev, cunoaştem asociaţia culturală moldo-română „Struguraş” din Almaty, înţelegem ce înseamnă spiritul nomad al băştinaşilor şi care este efectul lui asupra străinilor, întâlnim o familie moldo-kazahă, gustăm din bucatele casei şi cântăm, împreună cu gazdele, cântece româneşti.

Partea I este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 12 mai – partea a II-a

În a doua ediţie, vi-l prezentăm pe unul dintre supravieţuitorii deportaţi în Kazahstan din Moldova, facem o incursiune în muzeul de la Dolinca pentru a cunoaşte şi a ţine minte ororile Karlagului, mergem în vizită la tanti Aniţa care se  bucură de prezenţa noastră şi ne dezmiardă „românaşii mei, românaşi”.

(w882) Reportaj K


Partea a II-a este disponibilă online pe TVR+.


Marţi, 19 mai – partea a III-a

În al treilea episod, facem cunoştinţă cu un kazah născut în Karlag, care, deoarece a făcut legământ de suflet cu spiritele celor ajunşi acolo, studiază arhivele  locului şi, împreună cu studenţii de la Universitatea Bolashak, reconstituie listele prizonierilor de război. Aflăm că în Kazahstan au fost aduşi peste 11.000 de prizonieri români, iar publicarea acestor liste va aduce alinare rudelor celor deportaţi, care ar putea să ajungă în Karaganda pentru a vedea locul unde au murit înaintaşii lor.

Partea a III-a este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 26 mai – partea a IV-a

În ultima ediţie, vă vom istorisi cum români stabiliţi in Kazahstan continuă să practice tradițiile aduse cu ei de acasă: fac vin, plantează nuci, pun la murat castraveţi şi gogonele. Se cunosc unii pe alţii şi se întâlnesc în cadrul asociaţiei „Dacia”, la Karaganda, şi al asociaţiei Românilor din Almaty.

(w882) Reportaj K

Seria este realizată de Violeta Gorgos de la TVR Iași și se difuzează pe TVR Internațional, marțea, de la 20.30, sub genericul “Lumea și noi”.

Partea a IV-a este disponibilă online pe TVR+.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri