loader
Foto

Galerie foto

Medic în Beirut, farmacist în Tripoli: două poveşti de succes din Orientul Mijlociu

Miercuri, 22 iulie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional descoperiţi două poveşti fascinante de departe: un medic în Beirut şi un farmacist în Tripoli.

 

Lumea şi noi

O poveste de succes libaneză, cu punct de plecare în România, am găsit în Beirut, oraş pe malul Mediteranei. Melhem Saber este medicul care a ales să salveze vieţi într-o ţară plină de frământări sociale. Spitalul pe care îl conduce cu „mână de fier” aparţine familiei şi asemeni Libanului, a renăscut din propria-i cenuşă.

Aici lucrează 230 de specialişti, aproximativ 30% dintre ei sunt creştini. Melhem Saber continuă tradiţia familiei, pregăteşte viitoare generaţii de profesionişti şi investeşte în sănătate. Strategia sa se bazează pe calitatea actului medical şi satisfacţia pacientului, care este în centrul atenţiei întregii echipe. Sunt folosite metode avansate de diagnostic şi tratament şi echipamente de ultimă generaţie.

(w882) Melhem Sab

Povestea reuşitei sale este una plină de sacrificii, multă muncă, verificări la cel mai înalt nivel, la care numai cei cu adevărat pregătiţi fac faţă. Ar fi putut alege România, ţara în care s-a format de-a lungul anilor grei şi lungi de şcoală, unde a profesat vreme de 12 ani şi a fost adoptat oficial în 2000, dar a rămas în Liban, locul în care pacea este ceva provizoriu.

România ocupă un loc aparte în inima medicului Melhem Saber, însă distanţa şi mai ales lipsa timpului liber îl ţin departe de ţara adoptivă. Cu toate acestea, alături de câţiva prieteni români şi libanezi a construit în 2010 o Românie mai mică în Beirut, Asociaţia România – Levant.

Povestea noastră continuă la aproximativ 85 de kilometri de Beirut, la Tripoli, oraş greu încercat în ultimele luni. Aici lucrează un alt român de succes. De data aceasta, o doamnă plecată din Cluj în urmă cu 25 de ani, Monica Ildiko Florian, de profesie farmacist. La momentul interviului, Tripoli era sub o ploaie de bombe, atacurile stradale nu încetau de zile bune, iar controalele armatei aveau loc la tot pasul. Protagonista reportajului nostru a ales să vină la Beirut, pentru a ne şti pe noi, echipa TVR, în siguranţă. Farmacia ei se află chiar în zona de conflict, este una dintre cele mai mari şi funcţionează precum un ceas elveţian.

(w882) Monica Ild

Deşi a ales să trăiască în Orientul Mijlociu, Monica Ildiko Florian revine acasă, în locurile natale din România de fiecare dată când are ocazia. Nu a uitat limba maternă şi i-a învăţat pe copii româneşte.

Un reportaj de Raluca Amzăr!

Ediția este disponibilă online pe TVR+

***

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri