loader
Foto

Galerie foto

„Doina Lemny şi moştenirea Brâncuşi”

La Paris, opera lui Brâncuşi este îngrijită, promovată, dar mai ales preţuită, de o româncă: Doina Lemny. Ea este cea care a reconstuit Atelierul lui Brâncuşi la Centrul Georges Pompidou. Povestea ei o puteţi revedea vineri, de la ora 20.30, la TVRi.

 

Lumea şi noi

Ediția este redifuzare din data de 22 septembrie 2014 şi este disponibilă online pe TVR+

Istoricul de artă Doina Lemny lucrează din 1990 la Centrul Georges Pompidou, locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi, sanctuarul lăsat moştenire statului francez de cel mai mare artist român.

Îşi desfăşoară activitatea la Departamentul “Colecţii moderne” din cadrul Muzeului Naţional de Artă Modernă al Franţei, a susţinut un doctorat despre Brâncuşi la Sorbona dar, contrar aşteptărilor, nu se ocupă numai de Brâncuşi. De la Paris, a făcut numeroase servicii culturale şi de imagine ţării noastre.

A publicat cărţi, cataloage şi articole de istoria artei şi a organizat expoziţii internationale, fiind un istoric de artă cu renume european. A petrecut vreme îndelungată în arhivele Franţei şi ale lumii în căutarea şi cercetarea vieţii şi operei întemeietorului sculpturii moderne. Brâncuşi nu este numai cel mai important artist român, el aparţine patrimoniului întregii umanităţi.

Prin moştenirea lăsată Franţei, creuzetul românesc al geniului brâncuşian este reafirmat întru universalitate. S-au vehiculat multe exagerări şi neadevăruri despre artist în România, dar asupra moştenirii Brâncuşi, veghează cu dăruire, de la Paris, Doina Lemny.

Realizator: Sandrino Gavriloaia

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


4:00 Vineri seara in direct (R)

*Best of 2

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Brasov Fagaras 2024

In acest episod pornim spre Brasov, polul turismului din Romania, de unde vrem sa exploram intreaga zona. Mai intai vom merge sa cunoastem o fosta jurnalista care acum face paine artizanala cu maia, iar apoi cresteaza painile cu desene care contin motive traditionale ori inspirate din natura. Ce iese din mana Anei Negru, din Bod, este nu doar foarte bun, gustos si sanataos, dar sunt si adevarate opera de arta. Si pentru ca dansatoarele din Crihalma sunt vestite in toate tara am fost sa vedem Dansul Fecioreasca Fetelor. Un dans pe cat de frumos, pe atat de spectaculos care asteapta aprobarea sa intre in patrimoniul imaterial UNESCO. Tot in Brasov a fost inaugurat recent si Muzeul Sportului si Turismului Montan unde se pot vedea exponate care învie istoria multor sporturi care iși țes poveștile împletite cu cele ale marilor sportivi. Schiuri de acum 150 de ani stau alături de primele perechi de patine pentru gheata, multe trofee si filme de arhiva din perioada interbelica, cu demonstratii sportive, sau de la mari evenimente care au marcat istoria sportului romanesc.

Nu ne-am grabit sa plecam din aceasta frumoasa zona pentru ca am aflat ca aici se afla Centrul Georgrafic al Romaniei. Pana in 2007 nimeni din comunitatea stintifica nu a fost preocupat de acest lucru. Profesorul universitar Alexandru Boroiu a reusit, dupa ani de munca si studiu, sa determine cu exactitate unde se afla centrul tarii. Acest loc nu se afla la Dealul Frumos, asa cum se credea, ci in alt loc care a surprins pe toata lumea.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri