loader
Foto

Doi ardeleni îndrăgostiți de Cehia, la “Lumea și noi”

Miercuri, 9 decembrie , de la ora 20.30, cu TVR Internaţional  am mers în Cehia să-i cunoaştem pe doi dintre miile de români stabiliţi acolo.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În Cehia trăiesc în prezent aproximativ 9. 500 de români, conform statisticilor oficiale. Neoficial, numărul ajunge până la 14-15.000.

O mână de oameni s-au gândit că e mai bine să se adune într-o asociație care să le vorbească cehilor despre adevărata Românie. Am stat de vorbă cu doi dintre membrii importanți ai asociației, care aduc cu ei două povești interesante de viață.

Cristian Peșel este reprezentantul în Cehia al unei firme românești. În câțiva ani, a reușit să impună firma românească pe piața de desfacere din Cehia.

(w882) Lumea şi

Este căsătorit, are doi copii și nu pierde nicio ediție a maratonului sau semimaratonului din Praga, unde evident spune că aleargă pentru România.

(w500) Lumea şi

Adrian Buta, celălalat membru fondator al Asociației Românilor din Republica Cehă, este specialist în IT, este în Praga de mulți ani împreună cu soția și cu cei doi copii (David, băiatul cel mic, s-a născut chiar în Cehia) și se gândește cu drag la România în care s-ar întoarce…dar nu prea curând.

(w882) Lumea şi

Ei sunt doar doi dintre cei 9.500 (sau 15.000) de români care trăiesc acum în Cehia şi sunt implicați foarte mult în activitatea Asociatiei Românilor din Republica Cehă.

Cei doi susţin promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești, ei sunt primii care le întind o mână de ajutor tuturor celor care au nevoie și speră ca undeva, într-un viitor apropiat, lucrurile să se schimbe în mai bine.

(w882) Lumea şi

Un reportaj de Aura Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri