loader
Foto

Galerie foto

Din Lisabona, despre trecutul şi viitorul comunităţii evreieşti

Duminică, 9 octombrie, în cadrul seriei „Actualitatea TVRi”, Irina Păcurariu ne-a prezentat conferinţa „ Virtuţile Toleranţei ”, organizată la Lisabona, de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului. De la 21:00, la TVRi şi de la 22:00, la TVR HD.

 

Actualitatea TVRi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La Lisabona, în istorica sală a Societăţii Naţionale de Geografie, Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului, care în acest an este sub preşedinţia României, a organizat în data de 22 septembrie conferinţa Virtuţile Toleranţei. O echipă a TVR International a fost prezentă acolo şi a realizat un reportaj de la eveniment.

Portugalia este considerată o ţară model de toleranţă şi echilibru în ceea ce priveşte minorităţile. Aceasta a fost şi motivaţia de a alege Lisabona ca loc de desfăşurare a conferinţei. S-a reuşit crearea unei punţi simbolice între două extreme ale Europei, România la Est şi Portugalia la Vest.

Un astfel de exerciţiu de păstrare a memoriei îşi propune în primul rând păstrarea istoriei în conştiinţa publică pentru ca momente tragice precum Holocaustul să nu mai poată fi niciodată posibile. Şi Conferinţa de la Lisabona a reuşit să facă acest lucru pentru că un astfel de eveniment este unic în istoria Alianţei pentru Memoria Holocaustului şi s-a bucurat de participarea membrilor corpului diplomatic acreditat la Lisabona.

În auditoriu au fost scriitori, jurnalişti, membri ai comunităţii evreieşti, dar şi intelectuali din lumea academică sau politicieni. Dintre cele mai importante personalităţi prezente la eveniment amintim pe Moshe Idel, savant evreu de origine română, unul dintre cei mai mari specialişti din lume în Cabala; Liviu Beris, supravieţuitor al Holocaustului; Kathryn Meyer, secretar general IHRA; Liliana Bizineche, mezzosoprana care a cântat Recviemul lui Verdi în lagărul de la Terezin.

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului este o organizaţie interguvernamentală ce reuneşte 31 de state care promovează cercetarea şi comemorarea Holocaustului, precum şi combaterea fenomenului antisemit.


Irina Păcurariu; Mihnea Constantinescu, ambasador, Preşedinte IHRA; Liviu Beris, supravieţuitor al Holocaustului.

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri