loader
Foto

Din Belgia, cu dor de România, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri,13 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional au fost difuzate două poveşti belgiene cu dor de România: cercetătorul Mircea Udrescu (Bruxelles) şi antrenorul de tenis Alexandru Măgeruşan (Leuven).

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Absolvent de Biologie, Mircea Udrescu a lucrat până în 1990 la Institutul de Cercetări Antropologice din Bucureşti. O experienţă care s-a dovedit câştigătoare pentru viitoarea sa carieră în străinătate. După proiectele de la Universitatea din Liege, din 1999 a continuat să lucreze sub egida Muzeului Regal al Africii Centrale. Dar de când a ajuns acolo, primul său gând a fost să trimită (şi a făcut-o ani buni după Revoluţie) ajutoare în România; mai mult, a facilitat stagiatura a numeroşi studenţi români.

(w882) Mircea Udr

Din 2003, a devenit cercetător ştiinţific în arheologie şi paleontologie la Musee Royal de Scieces Naturelles de Bruxelles, iar din 2007 a continuat să colaboreze tot acolo, benevol. Palmaresul său numără şantiere în Belgia, Sardinia, Iordania, Siberia, Turcia, lucrări la congrese şi simpozioane internaţionale, articole în cărţi şi publicaţii ştiinţifice. Un capitol separat în CV-ul său, aflat la început, îl constituie volumele de eseuri bilingve, destinate românilor de pretutindeni.

(w500) Coperta ca

Mai mult, dorul de ţara natală şi amintirea tinereţii sale în compania lui Cornel Chiriac l-a determinat să lanseze în ultimul deceniu nu mai puţin de trei volume despre celebrul DJ român (de la Radio Bucureşti, apoi Europa Liberă), în contextul epocii de aur a jazzului românesc. Cea mai recentă (şi mai impozantă) carte este şi cea mai cuprinzătoare şi importantă, ţinând cont că este scrisă în urma cercetării dosarelor fostei Securităţi, acelea la care a putut avea acces prin intermediul CNSAS.

**

Tenisman bucureştean apărut pe terenurile şi în clasamentele naţionale din anii ’90, Alexandru Măgeruşan a continuat hobby-ul ca antrenor, atât în ţară cât şi în Grecia şi Turcia. De trei ani şi jumătate în Belgia, este în board-ul unui club în apropiere de Leuven, continuându-şi cariera de antrenor de copii. Fireşte, nu în condiţiile în care a început el, pe terenurile din Cotroceni, unde fusese copil de mingi la Romanian Open Tennis.

(w500) Alexandru

Clubul la care a ajuns avea nevoie de o renaştere. Până la urmă, un proiect dovedit viabil pentru român şi aspiraţiile sale. Lăsase în urmă elevii din ţară pentru alţii belgieni, dar a găsit condiţii să continue să facă ceea ce ştie mai bine. Departe de învăţăceii săi de acasă, echipa TVR l-a surprins pe antrenor în momentul în care o pregătea din nou, după patru ani, pe Adriana, cea mai bună elevă româncă a sa, înaintea unui turneu belgian.

(w882) Alexandru

Alex nu vorbeşte limba flamandă, dar se descurcă foarte bine în engleză, Leuven fiind un oraş universitar. Pe de altă parte, proaspăt căsătorit, îşi doreşte şi propriii copii, pe care însă nu i-ar creşte cu nici un chip în Belgia, departe de originile sale. Aşa că aste atent şi la bursa terenurilor din România. Nu să construiască vreun edificiu imobiliar, ci să amenajeze măcar un teren de tenis. Pentru că iarba verde de acasă nu se compară nici cu gazonul de la Wimbledon.

Două reportaje de Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 Cursa prin istorie

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri