loader
Foto

Din 15 octombrie, intră un nou sezon al emisiunii „Corespondent TVRi”

Noul sezon al emisiunii „Corespondent TVRi” vă aduce în atenţie cele mai interesante proiecte culturale, ştiinţifice, antreprenoriale şi caritabile ale românilor de pretutindeni. Urmăriţi la TVR Internaţional, joia, de la ora 22:00.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Avem informaţii proaspete de la „corespondenţii” noştri din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, şi România.

Institutul Cultural Român îşi continuă activitatea de promovare a valorilor culturale româneşti. Marcăm unul dintre evenimentele importante ale acestui institut care a avut loc zilele trecute în Germania.

Este vorba despre un amplu şi variat program de inaugurare a noului sediu al ICR Berlin. Detalii despre acest eveniment, dar si despre principalele proiecte derulate în această perioadă de ICR, aflăm de la Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR şi de la Cristina Hoffman director al ICR Berlin.

Avem în vedere şi un eveniment editorial care a avut loc zilele trecute în Bucureşti. Este vorba despre lansarea volumului Dacii în sculptura romană: studiu de iconografie antică, semnat de dr. Leonard Velcescu și apărut la Editura Academiei Române.

Autorul analizează şi cataloghează peste o sută de sculpturi romane care-i înfăţisează pe strămoşii noştri. Vorbim despre această lansare cu Leonard Velcesu, autorul lucrării, şi cu Florin Pârlea, fondatorul Asociaţiei Identitate Cultural Contemporană.

De aproape 3 ani, Merci Charity Boutique este singurul concept store caritabil din Bucureşti, un magazin de fapte bune. Alina Tiplea, iniţiatoarea acestui proiect, şi Daniela Staicu vorbesc despre intenţia lor de a exporta fapte bune şi în afara României.

În zilele acestea a avut loc, la Roma, Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românesti. Ajuns la cea de-a 5-a ediţie, festivalul a avut parte de 8 evenimente româneşti, care s-au derulat pe parcursul a două săptămâni. La Roma au avut loc conferinţe, concerte de muzică clasică, recitaluri de pian și vioară, spectacole de sunet şi de lumină. Cătălina Diaconu, director al fetivalului, ne oferă mai multe detalii în această seară la TVR Internaţional.

Se spune că Un antreprenor este acea persoană care se uită la o problemă şi vede o oportunitate, iar apoi acţionează în consecinţăRepatriot este un proiect care încearcă să-i convingă pe antreprenorii români, plecaţi în străinătate, de oportunităţile de afaceri din România şi să îi atragă înapoi, acasă, pentru a deschide o afacere.

Ce succes are proiectul, aflaţi de la iniţiator - Marius Bostan şi de la antreprenorul Felix Pătrăşcanu.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri