loader
Foto

Despre statuia lui Lucian Blaga din Estoril, luni la “Lumea şi noi”

În ediția din 16 iunie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional Angela Avram a relatat de la dezvelirea bustului lui Lucian Blaga din Estoril, Portugalia.

 

Angela Avram
Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă pe TVR+

Lucian Blaga priveşte spre Oceanul Atlantic. Pe coasta de vest extremă a Europei, în inima oraşului Estoril. Eternizat în piatră.

Pe soclul monumentului este inscripţionat unul dintre poemele sale scrise aici, pe vremea când cărturarul român a fost ambasadorul Regatului României în Portugalia.

Statuia a fost dezvelită la început de iunie, de  Titus Corlăţean, Ministrul Român de Externe, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

(w500) Titus Corl

„Nu am nici cea mai mică îndoială că monumentul Blaga, aşezat în inima oraşului Estoril, cu faţa către parc, cu faţa către Ocean, va deveni pentru românii rezidenţi ca şi pentru românii în trecere prin Portugalia, un loc de pelerinaj”, a declarat Titus Corlăţean la dezvelirea bustului, potrivit blogului său.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Info Diaspora (R)

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri