loader
Foto

Galerie foto

Cum au petrecut românii din Spania de 1 Decembrie, aflaţi de la „Lumea şi noi”

Ardeleni, maramureşeni, dobrogeni, moldoveni, olteni - sunt români - sunt departe de ţară, dar cu sufletul acasă. Miercuri, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați putut afla cum s-au distrat ai noştrii în Barcelona de Ziua Naţională a României.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pentru un trai mai bun, aproximativ 900.000 de conaţionali au ales „calea pribegiei” şi s-au stabilit în Spania, acolo unde formează cea mai mare comunitate de străini. Cu mândrie ei respectă identitatea lingvistică şi culturală, dar şi tradiţiile naţionale.

Mai bine de 100.000 de români s-au stabilit în Catalonia, locul în care au format o societate activă, bine integrată. Aici, Asociaţia pentru Difuzarea Culturii Româneşti din Parets del Vallès, oraş situat la doi paşi de Barcelona, reuneşte în fiecare an românii de Ziua Naţională.

(w882) romanii di

Românii de peste Prut, stabiliţi pe meleaguri catalane, nu au lipsit de la evenimentul organizat de Asociaţia pentru Difuzarea Culturii Româneşti din Parets del Valles.

De Ziua României a fost mare petrecere şi în Barcelona. În cartierul Eixample Izquierdo, „în mica Românie de pe strada Provenca”, mâncarea tradiţională, vinul bun şi muzica au fost ca la ele acasă la restaurantul „Transilvania”.

(w882) obicte tra

Micul oraş Guissona din interiorul Cataloniei are mai mulţi locuitori străini decât spanioli. Din anul 2000 populaţia a crescut constant şi a ajuns astăzi la 7.000, datorită Cooperativei Agro-alimentare Guissona, care în plină criză economică a angajat lucrători din Europa de Est, Africa şi America Latină. Românii s-au stabilit şi aici în număr mare şi au devenit rapid un model de bună integrare.

O altă comunitate de români s-a format şi la Bruc. Fie şi pentru o zi, gazdele de aici reuşesc să te facă să uiţi de dorul de casă.

Realizator Raluca Amzăr

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


 

7:00 În Slujba Binelui

La 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei şi-a reluat misiunea spirituală, observăm strădania preoţilor de pe ambele maluri ale Prutului-adevăraţi promotori ai valorilor şi spiritului românesc-de a face misiune în parohiile din Republica Moldova.

Moderator si producator Tatiana Slivca

(redifuzare)

7:30 Vivi Art

Vivi Art este o emisiune de divertisment, cu impact educativ, destinată atât copiilor, cât și părinților. Gazda proiectului este Vivien Rusu, o fetiţă talentată, curioasă din fire, care îşi propune să îi descopere pe copiii talentati din Republica Moldova. Domeniile explorate sunt diverse: gastronomie, teatru, muzică, sport, dans, astronomie, hipism, călătorie, vlogging, etc. Emisiunea, filmată în manieră home video, este interesantă, veselă şi educativă.

Moderator Vivien Rusu

Producător Natalia Catan

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri