loader
Foto

Galerie foto

Cristina Bidmead, medic în Ţara Fiordurilor, joi la TVRi

Joi, 18 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional aţi descoperit o nouă poveste din comunitatea românească din Norvegia. Protagonista acestei ediţii a fost Cristina Bidmead.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În partea cea mai de nord a Europei, se află o ţară lungă şi puţin populată, caracterizată de peisaje naturale încântătoare – Norvegia. Denumirea oficială este Regatul Norvegiei , ţara fiind o monarhie constituţională. Actuala sa constituţie a fost adoptată la 17 mai 1814.

În Norvegia se află o importantă comunitate de români, care sunt respectaţi în Ţara Fiordurilor după ce s-au remarcat în diferite domenii. Unii sunt doctori, predau la unele dintre cele mai prestigioase universităţi , alţii fac cercetări inovatoare în domeniul medicinei, psihiatriei sau îi încântă pe străini cu vocile lor de aur.

(w882) Cristina B

Aici trăieşte de aproape nouă ani şi medicul stomatolog Cristina Bidmead. A vizitat Norvegia în studenţie, invitată fiind de prietenii români care lucrau în zona Oslo şi a rămas impresionată de frumuseţea acestei ţări .

După căsătorie, Cristina Bidmead s-a stabilit în Norvegia, în zona Oslo. În urmă cu nouă ani avea un singur prieten, pe soţul său. Nu cunoştea pe nimeni altcineva, nu vorbea limba norvegiană, iar în primele şase luni s-a descurcat vorbind engleza. Însă, ea dorea să practice meseria pentru care s-a  pregătit în România – cea de medic stomatolog – dar nu se putea angaja nicăieri. Pentru a rezolva această problemă, a decis imediat să se înscrie la cursurile de limba norvegiană.

An de an, Cristina Bidmead şi-a construit cariera prin forţe proprii, iar pentru a-şi deschide propriul cabinet de stomatologie a fost nevoită să împrumute bani din bancă. Acum, în cabinetul său din zona Oslo, vin pacienţi din multe ţări. Cei mai mulţi, însă, sunt din România.

(w882) Cristina B

Printre pacienţii fideli care se prezintă la cabinetul Cristinei pentru tratamente stomatologice se numără şi românul Gabriel Bîrjovanu – prim tenor la Opera Nationala a Norvegiei.

Realizator: Cristina Ţilică

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Ferma

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri