loader
Foto

Corespondent TVRi, de la Londra la Vilnius

Pe 5 octombrie, de la ora 21.30, la TVRi şi pe TVR +, am început o nouă serie de întâlniri cu Corespondenţii TVR Internaţional, pentru a vă face cunoscute “micile Românii” pe care aceştia le construiesc  şi le păstrează  în diferite  colţuri ale lumii.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sediul Institutului Cultural Român din Londra a fost inclus, alături de alte instituții publice și locuințe private din capitala britanică, în lista clădirilor ce pot fi vizitate la Festivalului de arhitectură „Open House".

Sutele de britanici care au călcat pragul ICR Londra au avut parte şi de o iniţiere într-o importantă componentă a tradiţiilor româneşti, prin expoziţia  România centenară.

(w882) Chiriac

Este invitată să ne vorbească despre acest eveniment Cristina Chiriac, fondator “Flori de ie”, iar prin telefon intervine Dorian Branea, director  ICR Londra.

(w882) Branea

În urmă cu câteva zile, a avut loc la Cluj unul dintre cele mai importante evenimente româno-germane: Festivalul de Toamnă al Economiei Germane - Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord.

Invitatul Dragoş Anastasiu, CEO Eurolines şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Germane, oferă detalii despre acest festival.

(w882) Anastasiu

"Scriitori despre România" este titlul proiectului organizat de Asociaţia Freedom Smile, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Cel mai recent eveniment din această serie a avut loc la Milano. Ne spune mai multe despre acest proiect Cristian Corobană,  în calitate de manager.

(w882) Corobana

Prima Conferință a Jurnaliștilor Români de Pretutindeni a avut loc în luna septembrie la Montreal, în Canada.  Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei Jurnaliştilor Români de Pretutindeni şi s-a bucurat atât de participarea reprezentanților administrației de la București, cât și de cea a jurnaliștilor din mai multe țări unde sunt comunități mari de români.

(w882) Giboi

Este prezent în studio cu amănunte despre conferinţă Alexandru Giboi,  director general al AGERPRES, iar prin telefon participă Cristian Bucur, președintele Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni.

(w882) Bucur

Ambasada României la Vilnius a organizat, pe 29 septembrie, un concert  dedicat memoriei Liviei Maiorescu Dymsza, fiica omului de stat și de cultură Titu Maiorescu. O personalitate remarcabilă, cu un destin fabulos, Livia Maiorescu Dymsza a fost sufletul Societăţii Literare Junimea, a fost cea care l-a inspirat pe Ion Creangă să scrie Amintirile din copilărie şi a avut şi statutul de domnişoară de onoare a Reginei Elisabeta.

Discutăm despre personalitatea omagiată la Vilnius cu Excelenţa Sa Dan Adrian Bălănescu,  Ambasadorul României în Republica Lituania şi Republica Letonia.

(w882) Balanescu

În finalul ediţiei din 5 octombrie, aflăm mai multe informaţii despre comunitatea românească din Houston, SUA, de la unul dintre cei mai dedicaţi membri ai acestei comunităţi, regizor şi în acelaşi timp fondatorul ARCA TV  -  Asociaţia Comunităţilor Româneşti din America, Lucian Blaga.

(w882) Blaga

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri