loader
Foto

Corespondent TVRi cu noutăţi din viaţa românilor de pretutindeni

Vă ţinem la curent cu evenimentele, realizările si preocupările românilor din afara graniţelor ţării şi în ediţia din 29 martie a emisiunii „Corespondent TVRi”, de la ora 21.30 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Personalități istorice, dar și contemporane, români care au promovat și promovează cultura națională în țările în care trăiesc și în lume, se bucură de recunoașterea Institutului Cultural Român.

În cadrul unui eveniment special, Institutul Cultural Român a acordat, în premieră, distincții de onoare unor personalități de origine română din Franța care au contribuit, prin toată activitatea lor, la promovarea valorilor culturale românești.

(w882) Liliana Tu

Mai multe informaţii ne oferă invitata noastră din studioul emisiunii - Liliana  Ţuroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român.

Vorbim apoi despre o acțiune care a reunit reprezentanți ai mediului asociativ, oameni de afaceri și alte persoane de succes în domeniul lor de activitate din Italia. Este vorba despre cel de-al IV-lea Forum al asociațiilor de români din zona de competență consulară a Ambasadei României în Italia.

(w882) Ana Maria

Aflăm detalii de la Ana Maria Bud, director de Programe pentru Comunități în Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Vă aducem în atenţie, tot în ediţia din 29 martie, prima platformă de e-learning din România, gândită pentru elevi, prin care şi copiii din diaspora pot  învăţa jucându-se. MyKoolio este singura platforma educațională online pentru clasele I-VIII aprobată ca auxiliar didactic de Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi oferă lecţii din programa şcolară, manuale digitalizate şi chiar meditaţii cu profesori renumiti. Invitaţii care vor detalia această temă sunt:

(w882) Radu Golog

(w882) Razvan Ioa

Vă spunem, în continuare, şi care sunt  proiectele uneia dintre cele mai active şi longevive organizaţii ale românilor din străinătate, Casa de cultură belgo-romana ARTHIS din Bruxelles, împreună cu Liviu Hopârtean, preşedintele instituţiei.

(w882) Liviu HopĂ

Vă anunţăm că un nou Consulat onorific al României a fost inaugurat în insula Jersey, unde există o comunitate importantă de români. Invitata noastră pentru a discuta acest subiect este Andreea Ghişoi, Consulul Onorific al României din Jersey.

(w882) Andreea Gh

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării şi online pe TVR+.

0:20 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

*Primăvara creştină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

1:10 De ce-aş citi? (R)

*Invitat: Vava Ştefănescu, dansatoare şi coregrafă, manager Centrul Naţional al Dansului şi Radu Nica, regizor, manager Teatrul Metropolis

De ce-aș citi? Ca să înțeleg mai bine artele performative, teatrul și coregrafia. Pe 29 aprilie se celebrează în fiecare an Ziua Internațională a Dansului, iar noi vom încerca să aflăm care este relația textului cu dansul, a literaturii cu coregrafia și cu mișcarea scenică.

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

(Reluare)
 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea s-a difuzat ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri