loader
Foto

"Columna" și "Drumuri în cumpănă", filme de weekend la TVRi și TVR 3

Ecranizarea romanului "Ultimul drum" de Ion Brad și drama despre al doilea război daco-roman vor fi difuzate de TVRi, în simulcast cu TVR 3, sâmbătă, 6 iunie, și duminică, 7 iunie, de la ora 23.00.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 6 iunie, ora 23.00 - "Drumuri în cumpănă"

Octavian Borcea, un ţăran văduv, tată şi bunic, e condamnat de rude şi de vecini când decide să ia de soţie o femeie mai tânără. După ce face o vizită pe la fiecare dintre cei cinci copii ai săi de la oraş, se întoarce în sat, unde recâştigă preţuirea comunităţii.

Filmul face radiografia satului românesc cu oamenii săi obișnuiți dintr-o cooperativă agricolă: șmecherii, indiferenții, chiulangiii, oamenii serioși și muncitori.

România, 1978

Regia: Virgil Calotescu

Cu: Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Dorina Lazăr

(w882) drumuri fi

Duminică, 7 iunie, ora 23.00 - "Columna"

"În anul 106, armata romana, într-o uriașă desfășurare de forțe, asediază capitala Daciei, Sarmizegetusa. Prea mândru pentru a se lăsa prins, regele Decebal (Amza Pellea) se sinucide. Împăratul Traian (Amedeo Nazzari) înțelege că Dacia a fost înfrântă, dar nu învinsă. Pentru a păstra calmul în provincia ocupată, îl schimbă pe tribunul Tiberius (Richard Johnson), în mâinile căruia trebuia să se predea Decebal, asigurându-se de colonizarea Daciei cu legiunile rămase pe loc.

Având drept pretext construirea noii capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana, această superproducție romano-germană recompune dramatic etnogeneza românească prin destinele câtorva eroi reprezentativi.
Filmul a primit Diplomă de Merit la Festivalul Internațional de Film de la Adelaide, Australia, 1969". (Cinemagia.ro)

Superproducţie istorică: piesa de căpătâi a epopeii cinematografice naţionale cu acţiunea plasată în timpul şi după cel de-al doilea război daco-roman (106 – 114), în teritoriul unde se cristalizează relaţii noi între învingători şi învinşi, între câştigătorii bătăliilor şi supravieţuitorii populaţiei băştinaşe, între cei care răzbună vechile înfrângeri şi cei care caută reconcilierea pentru a stăvili năvălirile barbare.” – (Bujor T. Râpeanu - ”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro)

* 1969 - Diploma de Merit la Festivalul Internaţional de Film de la Adelaide, Australia

* 1969 – Propunerea României spre a fi nominalizat la Premiul Oscar – categoria Cel Mai Bun Film Străin

Coproducţie România-Germania, 1968

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Titus Popovici

Cu: Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Amedeo Nazzari, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Florin Piersic

***

Sursă foto: cinemaraton.ro

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri