loader
Foto

Galerie foto

Cătălina Diaconu şi Daniela Manusardi, joi la “Lumea şi Noi”

Joi, 31 martie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional aţi cunoscut două pianiste, două generații și... același dor de România la „Lumea și Noi”.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Cătălina Diaconu a ajuns în Italia în 1981, cu studii la Moscova (sub bagheta celebrului profesor Lev Naumov, discipol al lui Heinrich Neuhaus). De atunci, a edificat o carieră pedagogică de trei decenii, încununată cu actualul post de la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde predă pian principal. În ultimul timp, Cătălina este implicată la vârf în descoperirea tinerilor înzestrați, jurizând în cadrul Concursului internațional «Dinu Lipatti» (Accademia di Romania, mai 2015) și asigurând directoratul artistic al Festivalului tinerelor talente românești din diaspora «Propatria».

(w882) Cătălina

Momentul interviului (la Teatrul Cassia, în 17 oct 2015) a fost acela al galei festivalului ajuns la a V-a ediție, când Cătălina Diaconu a oferit un nou premiu «Romania nel cuore» (devenit deja tradițional) unui copil român talentat din peninsulă. În 9 decembrie, a urmat un eveniment care a omagiat-o de astă dată pe eminenta profesoară româncă: premiul «Personalitatea europeană a anului 2015» consfințește strădania sa în a da plusvaloare tinerelor talente pianistice, nu în ultimul rând acelora cu origini românești!

Daniela Manusardi s-a născut și trăiește în Italia, fiică a unui mare pianist italian de jazz și a unei românce. Cuplul s-a format în România, iar de la jumătatea anilor ’70 s-a stabilit la Milano. Guido Manusardi are lansate peste 100 de discuri, multe influențate de folclorul descoperit și îndrăgit în România. La rândul ei pianistă, dar în registrul clasic simfonic, Daniela a plecat să se perfecționeze în Germania, acolo unde de fapt a învățat limba română de la câțiva studenți români colegi.

(w882) Cătălina

După specializarea în muzica de cameră și pianoforte concert solo, câștigă mai multe audiții și premii întâi. Din 2005 revine din când în când în Italia, dar continuă cariera concertistică, fiind invitată să cânte în toată Europa și în Asia. Cu două discuri și numeroase concerte la activ, criza economică o determină să revină la Milano, de unde face naveta la Matera, unde este profesoară de pian. Continuă să primească invitații să concerteze, în primul rând în peninsulă. Și nu-și uită rădăcinile, inclusiv muzicale: după concertele date în România, speră să prindă un bilet la festivalul «George Enescu».

Realizator Doru Ionescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:00 Sâmbătă cu Albertina

„Sâmbăta cu Albertina” este cu şi despre stilul nostru de viaţă. Aflăm despre sănătate, educaţie, film & teatru, muzică & festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.

Prezintă Albertina Ionescu

Producător George Tudor

13:00 Tradiţii

*Ion Buldumea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri