loader

Bisericile din Transcarpatia, într-un nou episod "La un pas de România"

Ediţia din 27 octombrie a emisiunii „La un pas de România” de la TVR Internaţional v-a propus de la ora 21:00 să continuaţi călătoria în Maramureşul istoric.

 

La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Episodul 2 al seriei de suflet „La un pas de România” vorbeşte despre ”Bisericile românești din Transcarpatia”. Aflăm povestea lăcașurilor de cult cu o vechime de peste 700 de ani care încă ocrotesc comunitățile de români din dreapta Tisei.

(w882) La un pas

Unii spun că pe românii din dreapta Tisei i-a ajutat să trăiască și să-și păstreze tradiția, limba și obiceiurile, dragostea de neam transmisă din generație în generație. Alții spun că puterea lor se află în rugăciunile duse către Dumnezeu de turlele înalte ale bisericilor de lemn azi, monumente de patrimoniu UNESCO.

(w882) La un pas

Cel mai important loc pentru credința creștină din Maramureșul istoric a fost mănăstirea din Peri.

Lăcașul de cult devenea în 1291 episcopie cu aprobarea Constatinopolului. Mănăstirea din Peri aveau dreptul să numească preoți în toate văile și în toate satele românești din Maramureșul istoric. Aici s-au copiat documente și aici s-au scris pentru prima data cărți liturgice în limba română. Azi nimic nu mai amintește de măreția fostei Episcopii.

Biserici vechi, de lemn, veghează și acum de pe dealuri înalte, din Apșa de Jos şi de Mijloc.

(w882) La un pas

(w882) La un pas

Cele de zid din Slatina sau Biserica Albă au fost construite și ele pe locurile unde cândva rugăciunea se făcea în biseirici de lemn precum cele din Maramureșul din stânga Tisei.

(w882) La un pas

(w882) La un pas

Fiecare bucată de lemn sau fiecare piatră de râu care fac parte din bisericile acestea ar spune mii de povești, dacă ar putea vorbi.

(w882) La un pas

(w882) La un pas

***

Imagine: Rudolf Szilagyi, Sunet: Marius Stanciu, Asistent imagine: Gabriel Anghel
Montaj: Nicoleta Georgescu, Ilustrație muzicală: Cătălin Grigore
Realizator: Aura Dobre

***

Din 20 octombrie 2016, de la ora 21:00, jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă, joi seara, comunităţile istorice de români aflate...„La un pas de România”. Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului. Primele cinci episoade ale noii serii de reportaje „La un pas de România” ne poartă în Maramureșul din dreapta Tisei, în regiunea Transcarpatia din Ucraina de azi.

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+.

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri