loader
Foto

Best of: Prezențe românești în Serbia

V-am invitat să urmăriți emisiunea “Best of: Prezențe românești ” în Serbia vineri, 8 martie, ora 19.30, la TVR Internațional. Reluare - 10.03.2024, ora 2.30; 14.03.2024, ora 11.30 și 15.03.2024, ora 5.00.

 

Prezenţe româneşti

În 2023, am descoperit împreună, la TVR Internațional, Mica Românie din Voivodina. O comunitate de peste 23.000 de români, preocupați constant și efervescent să-și promoveze valorile.

(w882) cruce

Am stat de vorbă cu oameni ce au conștiința clară a apartenenței lor la țara noastră. Români mândri, cu o alură de războinici, impregnați de răceala lumii slave, dar care rezistă de peste 300 de ani, în eforturile de a-și duce mai departe tradițiile strămoșești, portul românesc, limba română, instituțiile și bunurile culturale românești.

(w882) costum pop

La Torac, există Institutul Cultural al Românilor din Voivodina, un Muzeu al Satului bănățean și o Casă a zestrei românilor din Banatul sârbesc. Tot la Torac, este în construcție Muzeul Spiritualității Românești, care va tezauriza specificul românesc al Banatului istoric.

(w882) citit

Rememorăm, printr-o emisiune “Best of PREZENȚE ROMÂNEȘTI” în Serbia , principalele instituții culturale din Voivodina, dar și mediul școlar în care copiii învață limba română literară. Școlile cu predare în limba română din satele bănățene sunt într-o situație dramatică și veți vedea, și prin intermediul acestei emisiuni, care sunt principalele cauze.

Revedem și câteva aspecte ale ofertei turistice românești de acolo – muzee și evenimente, dar și gastronomie din satele locuite de români proveniți din toate zonele istorice ale României.

(w882) dans

Totodată, vă prezentăm  fragmente dintr-un reportaj care l-a avut ca protagonist pe medicul Ion Sfera, implicat în atât în medicina din  Serbia, cât  și în cea din România.

***

Program de difuzare la TVRi:

  • Premieră - vineri, 8 martie 2024, ora 19.30
  • Reluare - 10.03.2024, ora 2.30; 14.03.2024, ora 11.30 și 15.03.2024, ora 5.00.

Echipa:

  • Mihaela Iamandei, jurnalist TVR Internațional
  • Claudiu Petringenaru, director de imagine

 

17:30 La pas prin țară

Realizatorul, jurnalistul Ion Railean pornește într-o aventură prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele, traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului. Sunt un călător cu misiune, spune Ion Railean, misiunea de a descoperi țara, de a valorifica frumusețile României și Republicii Moldova! Da, avem o țară atât de frumoasă, de bogată, cu potențial, avem istorie, tradiție, cultură gastronomică și lista poate continua. Zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații superbe care merită promovate.

Prezentator Ion Răilean

Producător Luminița Popa

18:00 Care pe care

* Editia 8

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Regia Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri