loader
Foto

„Baltagul", ecranizare după romanul lui Sadoveanu, la TVR Internațional

Pe 23 aprilie, de la ora 21.00, la TVR Internațional puteți vedea - sau revedea cu plăcere - un film din 1969, regizat de Mircea Mureșan, o coproducție România-Italia.

 

Filmul românesc la TVRi

Vă invităm, în ajun de Paște, la vizionarea filmului „Baltagul” (1969), selecţionat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

Nevasta lui Nechifor Lipan reface drumul parcurs de acesta cu turmele de oi și află că bărbatul a fost asasinat. Cu hotărârea unei femei de la munte, Vitoria restabilește adevărul și pornește pe urmele criminalilor.

Ecranizare a romanului omonim al lui Mihail Sadoveanu, coproducția româno–italiană, „Baltagul” a fost filmată la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea, iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano și Folco Lulli.

Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță), Sidonia Manolache (Minodora), Jean Constantin și Ernest Maftei.

(w882)

Despre Margarita Lozano, regizorul Mircea Mureşan a avut numai cuvinte de laudă şi spune că a fost „o actriţă excelentă şi disciplinată”.

„Felul extraordinar cum a jucat Margarita Lozano nu este un „dacă". Este un fapt împlinit. Pe care nu îl putem nici ignora, nici, cu atât mai puţin, defăima. Dacă am începe să ne supărăm ori de câte ori un actor străin joacă bine într-un film românesc, ar însemna că combatem principiul însuşi al coproducţiei, principiu stimabil din punct de vedere artistic şi al progresului în frumuseţe", nota, în anul premierei, în Contemporanul, D. I. Suchianu (apud aarc.ro).

Mircea Mureşan rămâne în memoria cinefililor cu producţii care au încântat copilăria şi adolescenţa multor generaţii, precum „Toate pânzele sus!“. Consacrarea internaţională a dobândit-o în 1965, cu „Răscoala”, film premiat la Festivalul de la Cannes.

După 1990, Mircea Mureşan se reorientează spre comedie; filmele „Miss Litoral“ (1991), „A doua cădere a Constantinopolului“ (1994) sau „Sexy Harem Ada-Kaleh" ( 2001) s-au bucurat de un succes foarte mare la public.

***

Mai multe informații despre programul filmelor la TVRi aflați aici.

23:40 Timişoara capitală culturala europeană

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

(redifuzare)

0:05 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri