loader
Foto

Șase jurnalişti români din diaspora lansează campania #NePasa

Şase jurnalişti români stabiliţi în Italia, Marea Britanie, Spania şi Franţa lansează campania „Ne Pasă”. Ei discută pe platforma Zoom, printre alte subiecte, despre românii din diaspora, răspândirea noului coronavirus și fake news.

 

Campania dedicată românilor din diaspora a fost lansată cu scopul de a transmite tuturor că suntem responsabili și că ne pasă de cei de acasă, de aceea am ales să nu venim în România, pentru a nu-i pune în pericol pe cei dragi. De sărbători, suntem acasă doar cu inima!

Ciprian Apetrei (jurnalist, profesor, Franţa), Cornelia Crîşmaru (jurnalist, Italia), Miruna Căjvăneanu (jurnalist, Italia), Alina Harja (jurnalist, scriitor, Londra), Anca Mihai (jurnalist, Italia), Gelu Vlaşin (junalist, scriitor, Spania) au realizat un colaj video cu un apel de susţinere a românilor din ţară, sub sloganul „Ne pasă”.

Campania „Ne Pasă” face parte dintr-un proiect online care s-a născut la începutul lunii aprilie, din dorinţa de a oferi o informare corectă şi completă despre situaţia din cele patru din țări, cele mai lovite de pandemie.

Cei şase jurnalişti din diaspora, aflaţi în carantină, discută în mediul virtual despre viaţa de zi cu zi şi cum îşi desfăşoară activitatea pe timp de pandemie.

E o idee pornită de la un grup de prieteni, jurnalişti şi scriitori stabiliţi la Roma, Madrid, Londra, Bologna şi în Bretania, care şi-au dat o primă întâlnire virtuală pe platforma Zoom. Ne-a plăcut cum a ieşit şi am decis să împărtăşim cu publicul online video-ul cu desfăşurarea dezbaterii. Aşa s-a născut ideea de a fonda o platformă de știri și comentarii din Italia, Spania, Anglia şi Franța.

În prima întâlnire online, pe platforma Zoom, am discutat despre modul în care o mare parte din presa din România prezintă situaţia din ţări precum Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie. Care sunt sursele folosite de jurnaliştii din diaspora? Sunt şi ştiri bune? Dacă da, care?

Obiectivul platformei informale este unul clar: credem că e nevoie de o informare care să meargă dincolo de titlurile alarmiste, de realitatea prezentată distorsionat. Direct de la sursă. Fără etichete. Fără prejudecăţi. Cu obiectivul de a pune întrebări şi a căuta răspunsuri. Pornind de la viaţa noastră de zi cu zi. Tema primei întâlniri a fost “sursele de informare”.

Următoarea dezbatere va fi transmisă live pe platforma Zoom, miercuri, 15 aprilie, de la ora 20:00, ora României, şi va avea ca obiect o temă care a creat un adevărat clivaj în societate: Întoarcerea românilor din diaspora şi răspândirea virusului. Sunt românii din diaspora vinovaţi de epidemia din România?

La fiecare dezbatere, fondatorii RoZoom Press îşi propun să aibă invitaţi din ţară şi din diaspora. Colegii din presa din ţară şi profesionişti din toate domeniile sunt invitaţi să ni se alăture.

Pe agenda următoarelor dezbateri: Fake News în cinci ţări (inclusiv România), măsurile de ajutorare luate de fiecare ţară în parte, ce bune practici pot fi aplicate în România, ce strategii adoptă fiecare ţară pentru a ieşi din criză.

Contact:

Miruna Căjvăneanu +39 388.65.15.430 (Roma)

Gelu Vlaşin +34 601.31.95.50

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri